Nya regler från HaV ska skydda vildlaxen

Havs- och Vattenmyndigheten har lämnat förslag på nya regler för kustfisket i Östersjön. Reglerna som omfattar både yrkesfisket och det så kallade fritidsfisket med fällor syftar till att styra fångsten mot odlad lax och skydda vildlaxens uppgång i älvarna.

Bestånden av vild lax är svaga i flera av Sveriges älvar.  Internationella havsforskningsrådet, ICES, varnar även för en försämring av vissa bestånd under kommande år. Havs- och vattenmyndigheten föreslår därför ändrade regler för kustfisket efter lax i Östersjön.

– Den viktigaste frågan i år är att öka andelen odlad lax i fångsten, vårt mål är att mer än hälften ska bestå av odlad lax för att stärka skyddet för de vilda bestånden, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för biologisk mångfald och fiske.

EU:s fiskeministrar beslöt i fjol att minska Östersjöns laxkvot med 51 procent, vilket innebar en stor förändring för yrkesfisket. Redan i juli 2012 stoppades allt svenskt yrkesfiske efter lax i Östersjön då kvoten var uppfiskad. Årets svenska kvot för yrkesfiske efter lax i Östersjön är 30 465 laxar, vilket är en minskning med elva procent jämfört med 2012.

– Även om utvecklingen för de vilda laxbestånden generellt sett varit positivt sedan 1990-talet så är det många vattendrag som inte når dessa mål. Många av de mindre älvarna ligger långt under målen, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för biologisk mångfald och fiske.

Skälet till årets minskade kvot är att många av älvarna - trots att bestånden förbättrats - är långt från målen för hur många laxungar som ska produceras där. Det finns idag ett 20-tal älvar med vildlax kvar i Sverige, framför allt i Norrland. Många av dessa har svaga bestånd och behöver ett starkare skydd. Inte ens de mest produktiva vattendragen i Bottenviken beräknas med säkerhet nå de mål som bland andra EU satt upp för bestånden av vild lax.

– Det är bra att man i ännu högre grad styr fångsten mot odlad lax som är en resurs som man kan beskatta hårdare, kommenterar Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.

Sportfiskarna kommer inom kort att lämna svar på remissen.

Läs HaV:s pressrelease här.

Läs remissen från HaV här.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv