Länsstyrelserna får ta smällen

Regeringens neddragning av Havs- och vattenmyndighetens anslag med 235 miljoner för 2013 innebär att länsstyrelserna själva får prioritera vilka verksamheter som ska dra in.

På den svensk-norska försurnings och kalknings-konferensen i Göteborg 3-4 oktober uttalade Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, att länsstyrelserna nästa år skulle få potter att fördela efter behov med förbehållet att kalkningen ska vara prioriterat.

– Kalkningen är en löpande miljöåtgärd som vi måste fortsätta med, sa Björn Risinger på konferensen i Göteborg.

I ett senare pressmeddelande från HaV förtydligades budskapet:

–Det blir naturligtvis tuffare för länsstyrelserna som tvingas göra hårda prioriteringar. Men vi är övertygade om att länsstyrelserna själva kan besluta om de bästa möjliga insatserna för att nå riksdagens miljömål för hav och sötvatten. Vårt ansvar blir att skärpa redovisning och uppföljning och se att arbetet går i rätt riktning, sa Björn Risinger.

Minskat anslag med en tredjedel
Anslaget för åtgärder inom havs- och vattenmiljö minskar enligt regeringens budgetproposition med en tredjedel, från 738 miljoner 2012 till 503 miljoner under nästa år. Havs- och vattenmyndigheten beräknar att ur detta anslag kommer 320 miljoner kronor att delas ut som bidrag till länsstyrelserna under 2013, jämfört med 446 miljoner under innevarande år. Havs- och vattenmyndigheten dämpar minskningen genom att under 2013 ta bort möjligheten att söka enskilda projektbidrag för nationella projekt.

Vattenförvaltning och kalkning är de två poster som Havs- och vattenmyndigheten bedömer att länsstyrelserna behöver satsa på, men vilka insatser som ska bedrivas i de olika länen överlåter Havs- och vattenmyndigheten åt länsstyrelserna att bestämma.

Sportfiskarnas kommentar:
– Det vi ser som en fara med detta är att länsstyrelserna ändå kommer att prioritera utifrån vilka verksamheter som är starkast representerade på respektive länsstyrelse. Det är mycket olyckligt att olika vattenvårdsverksamheter nu kommer att ställas mot varandra. Där kalkningen är svag finns en klar risk att den kommer att nedprioriteras, kommenterar Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig Sportfiskarna.

Länsstyrelserna kommer nu alltså att få större frihet men mindre pengar att utforma verksamheten med.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv