Sportfiskarna sågar stopp för odlad lax

EU-parlamentet sa igår ja till en ny förvaltningsplan för lax i Östersjön, som bland annat innebär att all utplantering av odlad lax ska fasas ut inom tio år. De ursprungliga älvbestånden av lax i de utbyggda älvarna som tills nu upprätthållits genom odling skulle därmed riskera att försvinna. Förvaltningsplanen ställer nämligen inga tydliga krav på att det i stället byggs vandringsvägar för att möjliggöra naturlig reproduktion.

– En utfasning av odlad lax under en tioårsperiod är fullständigt ogenomtänkt och skulle bara spela kraftindustrin i händerna. Det finns faktiskt inga tydliga belägg för att kompensationsodlad lax i de utbyggda älvarna skulle orsaka genetisk utarmning av vildlaxen, säger Anders Karlsson, Sportfiskarnas fiskevårdsansvarige.

Bra och dåligt i planen
Den nya förvaltningsplanen för lax innehåller även en hel del positivt. Bland annat ska nu all odlad lax fenklippas vilket gör det möjligt att de kommande åren verkligen kunna skilja på odlad och vild lax. Andra positiva inslag är att fiskdödlighet i havsfisket ska uppgå till maximalt 10 % av beståndet, samt att målet för smoltproduktionen nu satts till 80 %. Möjligheten att sätta upp mål för uppvandrande fisk i älvarna är även bra.

Tyvärr finns det dock en hel del på laxplanens minussida: utfasningen av odlad lax på det sätt som förvaltningsplanen anger är mycket negativt.  Att allt fiske, även sport- och fritidsfisket ska omfattas av planen skulle kunna vara positivt för laxförvaltningen, men då sportfisket idag inte ens är representerat i EU:s fiskepolitik finns en stor risk med detta. Den nationella förvaltning vi har idag är därmed att föredra. En total utfasning av yrkesfisket på blandbestånd hade även varit mycket värdefullt.
Nästa steg i beslutsprocessen för laxplanen blir behandling i ministerrådet, när det sker är oklart.

– Innan man slutar med kompensationsodlingen måste man kunna garantera att det byggs fungerande vandringsvägar och att lek och uppväxtområden återställs. Annars riskerar man bara att förlora de ursprungliga laxbestånd som nu kompensationsodlas, det skulle vara förödande både för östersjölaxen totalt sett och för sportfisket i de utbyggda älvarna, avslutar Anders Karlsson.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv