Bra bild av laxfrågan i ”Uppdrag granskning”

Ur ett sportfiskeperspektiv kan man konstatera att gårdagens Uppdrag granskning belyste östersjölaxens problematik på ett mycket bra sätt. Programmet tog bland annat upp den misslyckade laxförvaltningen, det oreglerade kustfisket och vattenkraftens påverkan. Mot detta stod möjligheterna för ett skonsamt sportfiske med ett hållbart utnyttjande av resursen, en samhällsekonomisk vinst och en levande landsbygd.

Ministrarna struntar i forskarnas råd
Programmet visar att Eskil Erlandsson och övriga ministrar under de senaste åren konsekvent struntat i forskarnas råd om antalet fångade laxar. Inför 2013 rekommenderade forskarna nu en fångstkvot på maximalt 54 000 laxar för Östersjön. Eskil Erlandsson röstade för beslutet om ett uttag på 108 000 laxar, närmast dubbla antalet mot vad forskarna anser vara hållbart. Sportfiskarna har tidigare kritiskt kommenterat detta ohållbara beslut.

– Denna nonchalans gentemot de bästa forskarnas råd är mycket anmärkningsvärd från en ansvarig minister. Vad har man forskarna i ICES till om man ändå inte följer deras råd? Sverige är det land som har de största kvarvarande vildlaxälvarna i Östersjön, vår minister borde slåss för vildlaxens överlevnad då detta i högsta grad är en svensk angelägenhet, säger Anders Karlsson, Sportfiskarnas fiskevårdsansvarige.
 
Husbehovsfisket svart hål
Ett annat av programmets fokus var det kustfiske efter lax som bedrivs med stöd av enskild rätt för så kallat husbehovsbruk. Detta är ett stort problem för både vildlaxens direkta överlevnad och för möjligheterna att uppnå en hållbar laxfiskeförvaltning. Det olicensierade kustfisket innebär ett svart hål för östersjölaxen. Laxfångsterna förekommer inte i någon statistik och exakt hur mycket av både vild och odlad lax som fångas är därmed okänt. Lax fångad av olicensierade fiskare får inte säljas men i praktiken sker naturligtvis en olovlig försäljning av lax.
 
– Laxfällor innebär i sig så stora investeringar och stora arbetsinsatser att det inte kan vara motiverat för ett husbehovsfiske utan avsalu, rimligen sker en stor olovlig försäljning av den fångade laxen. Sportfiskarna efterlyser skärpta tillsynsinsatser från Havs- och vattenmyndigheten och Kustbevakningen. Det oreglerade husbehovsfiskets laxfångster är vansinne både ur ett biologiskt och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, kommenterar Anders Karlsson.
 
Vattenkraften dödar laxen
På ett mycket bra sätt belystes igår problematiken med obefintliga eller icke fungerande vandringsvägar vid vattenkraftverk och andra anläggningar. Även om vuxna laxar kan vandra upp i en laxtrappa så dödas smolten ofta i turbinerna under utvandringen. Det mest upprörande med denna fråga är att det finns utprovad teknik för hur man bygger fungerande vandringsvägar, men att de mycket vinstdrivande kraftbolagen vägrar avstå ifrån en del av vinsten för att rädda laxen. Sportfiskarna har mycket länge drivit frågan om fungerande passager vid vattenkraftverk.
 
Landsbygdsministern hot mot landsbygden
Laxfrågans viktigaste fokus är hur laxen som resurs bäst utnyttjas både ur ett biologiskt och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, svaret är att laxen ur båda perspektiven bäst nyttjas via sportfiske. Ett hållbart sportfiske baserat på vad bestånden tål kan ge en långsiktig ekonomi och arbetstillfällen längs älvdalarna. Tyvärr verkar Eskil Erlandsson fast i ett föråldrat tänkesätt där yrkesfisket bevarande går före laxens. Resultatet av detta är att vår landsbygdsminister som ska verka för levande landsbygd tvärtom motverkar regional utveckling.

Sportfiskarna arbetar för östersjölaxen
Bland det mest glädjande med gårdagens program var att flertalet av de frågor som Sportfiskarna under decennier drivit betades av. Vad programmet inte tog upp var dock att det finns en ideell organisation som länge verkat för östersjölaxens bevarande: Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. Listan kan göras lång på förbundets riktade insatser för att bevara östersjölaxen och skapa förutsättningarna för ett hållbart sportfiske. Sportfiskarna och Kommunförbundet i Norrbotten arrangerar exempelvis just nu ett seminarium om östersjölaxen i Luleå. Bifogat till denna nyhet återfinns även ett axplock av nyheter om årets aktiviteter för östersjölaxen.
 
– Sportfiskarna har idag skickat in en formell begäran om uppvaktning av Eskil Erlandsson. Avsikten är att följa upp hur ministern avser att gå vidare med konkreta åtgärder för att rädda den vilda östersjölaxen och samtidigt skapa förutsättningar för hållbara arbetstillfällen på landsbygden, säger Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv