Stor manifestation mot gruvetableringen

 I morgon lördag 17 november hålls en stor manifestation i Stockholm mot gruvetableringen som nu planeras i flera mycket känsliga svenska naturområden.

Välkände sportfiskeprofilen Gunnar Westrin kommer att medverka och både föreläsa och inledningstala på den öppna manifestation som hålls på Medborgarplatsen på söder.

– Jag är djupt oroad över gruvexpansionen, detta är lika allvarligt som när vi slogs mot vattenkraftsutbyggnaden 1976-1986. Exploatörerna saknar kunskap om alla de existerande värden som kommer att drabbas av de nya gruvorna. Vi har en unik natur, unika sportfiskemöjligheter, en inkomstbringande sportfisketurism, en rennäring som redan är hårt trängd, ja listan kan göras lång. Allt detta kan spolieras av de kortsiktiga vinstintressen som nu ges företräde, berättar Gunnar Westrin.

En heldag mot gruvorna
Redan klockan 10 startar aktiviteterna med ett seminarium på Södra Latin, där bland andra Gunnar Westrin kommer att tala. Seminariet presenterar förutom en välfylld talarlista även utställningar, bildspel och diskussionsforum. Klockan 12.30 avslutas seminariet och aktiviteterna flyttar över till Medborgarplatsen.

Öppen manifestation
Klockan 13 inleds en öppen manifestation på Medborgarplatsen där Gunnar Westrin kommer att inledningstala. Manifestationen kommer även att bestå av musikframträdanden, utdelning av flygblad, information om nätverket Budkavlen mm.

Avslutande seminarium
Dagen avslutas med ytterligare ett seminarium på Södra Latin 16.30–20.00 på temat Fast Mark – Rent vatten, där ett flertal mycket sakkunniga föreläsare deltar, bland annat:
Göran Greider, författare och journalist
Hans Lööf, professor i nationalekonomi
Bo Olofsson, professor i miljögeologi
Stefan Mikaelsson, Sametingets ordförande

Gruvorna ur ett sportfiskeperspektiv
Varför ska du som sportfiskare engagera dig mot den nya gruvetableringen? Ett skäl till att kämpa mot gruvetablering är att verksamheten är osäker ur miljösynpunkt. Det är mycket svårt att garantera att gruvdriften inte kommer att påverka avrinnande vatten. En rad olyckor i med raserade gruvdammar har exempelvis mycket allvarligt skadat vattenmiljöer och fiskbestånd med mycket omfattande fiskdöd. Svåra exempel på detta finns i flera europeiska länder. Malmbrytning innebär förutom stor risk för läckage av tungmetaller även oläkbara sår i landskapet, utbyggnad av vägnät och en störning i landskapet som gör det svårt att exempelvis bedriva en attraktiv sportfisketurism i samma område.

– Vad man ska veta är att den nya gruvetableringen i norr bygger på små malmfyndigheter som ger kort drift men stora skador i landskapet som kommer att finnas kvar över överskådlig framtid. 90 % av ägarna är utländska riskkapitalister som totalt struntar i vår miljö. Vi riskerar exempelvis att föröda fisket i Kaitum och Kalix älv medan de kortsiktiga vinsterna hamnar utomlands, dundrar Gunnar Westrin som avslutning.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv