Uppdrag granskning om vildlaxen

Onsdagen den 21 november sänder Uppdrag granskning ett reportage om den svenska vildlaxen. Programmet som tagit lång tid att färdigställa har bland annat spelats in vid några av våra mest kända vildlaxälvar och kommer att synliggöra orsakerna bakom vildlaxbeståndens nedgång.

Programmet strävar efter att ta ett brett grepp om den komplexa vildlaxfrågan utifrån såväl biologiska som socioekonomiska aspekter. Programmet gör bland annat nedslag i Mörrum och i Kåge och Kalix älvdalar. Vattenkraftens skadeverkningar på vildlaxbestånden och Sveriges permanenta undantag från EU:s regler som möjliggör försäljning av östersjölax med skadligt höga halter av dioxin är även aspekter som tas upp.

Thomas Johansson, företrädare för ”Östersjölaxälvar i Samverkan” och starkt engagerad i Kågeälven har medverkat i produktionen av programmet. Thomas har visat på det stora arbete som läggs ner lokalt för att restaurera och återskapa bestånd i bland annat Kågeälven. Man kommer att få följa med Thomas på elfiske och vid fisketillsyn ute på kusten. Thomas har även informerat om Skellefteå Krafts vansinniga fiskväg i Åbyälven som gör att man i praktiken lurar upp leklax ovanför kraftverket i Hednäs fast smolten sedan i stor ursträckning dör i kraftverket under utvandringen.

– Det ska bli intressant att se vilket resultat vi får av Uppdrag gransknings laxprogram, jag hoppas att programmet på ett tydligt sätt kan förklara laxproblematiken för den breda allmänheten, säger Thomas Johansson.

För att få bästa möjliga faktaunderlag till programmet har forskare, fiskare och ekonomer intervjuats. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har bland annat bidragit med faktaunderlag om vattenkraftens negativa påverkan på laxbestånden. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson kommer att medverka i egenskap av ansvarig minister, ett inslag som ska bli mycket spännande att se.

Det är möjligt att chatta om vildlaxfrågrna efter programmet, från 21:00 på onsdag på: www.svt.se/ug.

Uppdrag granskning om vildlaxen sänds onsdag 21 november klockan 20 på SVT1.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv