Blekingepolitiker hotar vildlaxen

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Peter Jeppsson, Kerstin Haglö och Suzanne Svensson vill i en motion riva upp förbudet mot långrevsfiske efter lax i Östersjön.

2013 inför Sverige ett förbud mot att fiska lax till havs med långrev. Syftet med förbudet är att flytta yrkesfisket från ett fiske på flera älvsbestånd, så kallat blandbeståndsfiske, till ett kustnära fiske. Ett kustnära fiske kan inriktas på de starka laxbestånden men samtidigt minska trycket på de svaga och hotade älvarnas laxbestånd. Havs- och vattenmyndighetens beslut är mycket framsynt och har nu åtföljts av Finland som på liknande sätt avser att stoppa långlinefisket till 2013.

– Havs- och vattenmyndighetens beslut att stoppa blandbeståndsfisket efter lax kommer att vara helt avgörande för att vi ska få till en framtida hållbar laxförvaltning som utgår från respektive laxbestånds bärkraft. Sverige och HaV ses som en föregångare inom laxförvaltning och nu avser Finland att följa efter och förbjuda långrevsfiske i Östersjön till nästa år.  Att riva upp detta beslut och återigen tillåta blandbeståndsfiske hotar de svaga laxbestånden och därigenom möjligheterna till sportfisketurism längs älvdalarna. Blandbeståndsfisket missgynnar även det småskaliga och mer hållbara fisket längs kusten, säger Glenn Douglas, Sportfiskarna Region Norr.

Vildlax till yrkesfisket i södra Östersjön
Motionen från riksdagsledamöterna, som samtliga kommer från Blekinge, motiverar återinförandet av långlinefisket med att det slår hårt mot yrkesfiskarna i södra Östersjön som fiskar just med långlinor ute till havs på blandbestånd. Att det skulle vara riskfritt för vildlaxbestånden att återinföra långlinefisket motiveras med att: ”Den lekande laxen i våra svenska älvar är livskraftig och av stor mängd. HaV bör snarast se över tillväxten av vildlax och överväga att upphäva beslutet om att stoppa laxfisket i Östersjön.”

– Det finns inga vetenskaplig belägg för att laxbestånden i de mindre älvar som Sävarån, Emån, Testeboån, Rickleån och Åby älv, Öre älv och Kågeälven skulle vara särskilt ”livskraftiga”. Tvärtom föreslog Internationella havsforsknings rådet (ICES) nyligen en minskning av yrkesfiskets kvoter efter lax med 50 % med hänvisning bland annat till de svaga bestånden i de mindre älvarna. Kvoterna måste minska ytterligare om vi ska uppnå EU:s åtagande om ett hållbart maximalt uttag av fisk till 2015. Motionen tyder på okunskap och är ansvarslös, bakåtsträvande och låter lokalpolitik komma före modern fiskeförvaltning, avslutar Glenn Douglas.

Läs hela motionen här. 

Vill du kontakta Peter Jeppsson och på ett sakligt sätt kommentera motionen maila: peter.jeppsson@riksdagen.se

Mer information: Glenn Douglas: 0920-755 56, 070-570 22 89, glenn.douglas@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv