Sportfiskarna rensade vandringsled på Gålö

Sportfiskarna genomförde tidigare i höst en restaurering av en igenväxt vandringsled till ett viktigt lekområde vid Liåker på Gålö.

Kanalen som utgjort vandringsled var kraftigt igenväxt av bladvass, vilket hindrat lekvandrande fisk att nå den lilla maren innanför. Kanalen rensades från vassrötter genom försiktig grävning och på omkringliggande mark klipptes vassen ner.

Fisken snabbt på plats
Boende i området har berättat att det förr lekte gädda i maren men sedan kanalen växte igen har inga fiskar observerats. Förhoppningen är att åtgärden leder till att gädda åter börjar leka på lokalen och att kanske också abborre kommer att stiga för lek. Stora mängder björkna samlades i kanalen en timme efter att grävjobbet hade avslutats. Sannolikt hade de lockats dit av den stora mängd föda som frigjorts under arbetet. Samtidigt observerades även både gädda och abborre i kanalen, vilka i sin tur kan ha lockats dit av betesfisken. 
 

Kanalen efter rensning, nu åter möjligt för fisk att simma in!
 
Viktigt att upprätthålla åtgärden
Sportfiskarna planerar att plantera träd längs vattendraget. Detta eftersom de skuggande träden då naturligt minskar växtkraften hos vattenväxterna. Markägaren planerar även att utöka befintlig kohage till att omfatta strandängsområdet som nu klippts.


Tobias Fränstam och Eskil Fors bygger en risvase av gran under en fiskevårdsåtgärd 2011. Risvasarna ligger kvar på botten och kan fortsatt utgöra lekplats för fisk i maren.

Åtgärder utfördes redan 2011
Vid en publik fiskevårdsdag våren 2011 placerade Sportfiskarna med hjälp av frivilliga sportfiskare ut risvasar av gran i fladen och gjorde då även en mindre rensning med handredskap av kanalen. Förmodligen kunde fisk vandra upp och leka redan då men kanalen växte sedan snabbt igen med bladvass efter denna lilla åtgärd. Risvasarna finns dock kvar och kan fortfarande ge skydd och utgöra lekplats för fisk som nu åter kan vandra upp i vår.

Det ska bli spännande att följa upp projektet i vår med undersökande provfisken!

Mer information:
Micael Söderman
0498-41 00 10
micael.soderman@sportfiskarna.se

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv