Oppositionen kritiserar regeringens miljöbesparingar

Som alltid får regeringens budget hård kritik av oppositionen. I år kallades den bland annat för en glädjebudget där önsketänkande och glädjekalkyler och en övertro på den ekonomiska utvecklingen fått allt för stort utrymme. Men ur ett miljöperspektiv är budgeten allt annat än glädjande då offensiva satsningar saknas överlag och man i stället bland annat avser att sänka Havs- och vattenmiljöanslaget med 235 miljoner. Sportfiskarna bad oppositionspartierna kommentera denna beska besparing.

– Nedskärningarna är närmast pinsamma, stora nedskärningar inom miljösektorn har tidigare motiverats med att regeringen i varje fall satsar på hav- och vattenmiljön, nu gör man inte ens det. Miljöpartiet kommer i sin kommande budget som presenteras 3-4 oktober att satsa betydligt mer på vattenmiljön. Sänkningen av HaVs anslag är oseriöst stor, kommenterar Helena Leander, Miljöpartiet, ledamot av riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Vi är bekymrade över de stora neddagningarna och kommer själva att anslå väsentligt mycket mer medel i vår egen budget. Satsningar på bättre havs- och vattenmiljö är ett av våra mest prioriterade områden, säger Jens Holm, Vänsterpartiet, ledamot av miljö- och jordbruksutskottet.

– Vi konstaterar att olika borgerliga miljöministrar har skickat medel mellan de olika anslagen och kallat det för satsningar. Samtidigt har de inte berättat vilka konsekvenser neddragningarna får för olika verksamheter. Detta gör att kontinuiteten blir lidande och att man startar projekt och åtgärder som sedan tvingas avsluta i förtid, vilket är ett mycket dåligt sätt att använda statens pengar. Man bör i stället satsa mer långsiktigt och stabilisera upp anslagen. Socialdemokraterna kommer att anslå betydligt mer pengar till vattenmiljön i vår kommande budget, kommenterar Matilda Ernkrans, Socialdemokraterna, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.

Brist på kontinuitet och dålig fokus på miljöfrågan
Om man ska sammanfatta vad oppositionen skjuter in sig på vad gäller regeringens miljöarbete och då främst arbetet med havs- och vattenmiljön, så är det att det saknas kontinuitet. Tillfälliga satsningar på enskilda områden tar medel från andra miljöområden utan att den totala satsningen egentligen ökar och det saknas stabil långsiktighet och en helhetssyn på hur man ska lösa miljöproblemen.

Miljön som alltid en liten fråga
När Naturvårdsverket presenterade sin dystra sammanfattning av miljömålsarbetet i juni, där 14 av 16 Miljökvalitetsmål inte bedöms komma att nås eller vara nära att nås till år 2020, presenterades även tre förslag till fokusområden för miljöpolitiken som skulle kunna bidra till att miljömålen nås snabbare:
• Säkerställ att redan fattade beslut genomförs!
• Utveckla strategier för en hållbar konsumtion!
• Kommunicera och informera mer om möjligheterna med miljöarbete!
Inom vilket av dessa tre fokusområden man kan inordna en sänkning av Havs- och vattenmiljöanslaget med 235 miljoner är oklart.
Det är anmärkningsvärt att Naturvårdsverkets sammanfattning av miljömålen inte har gjort ett större avtryck i regeringens budget. Det blir nu spännande är att se vad oppositionspartierna tagit till sig och hur mycket pengar de själva väljer att lägga på havs- och vattenmiljön i sina egna budgetar.

EU:s vattendirektiv tydligt: god vattenstatus
En annan aspekt av arbetet med vattenmiljöfrågorna är att Sverige och övriga medlemsländer genom EU:s vattendirektiv är skyldiga att vidta åtgärder för att nå och behålla god vattenstatus. Om exempelvis sänkta kalkanslag resulterar i en återförsurning av sjöar och vattendrag innebär detta en försämring av statusen vilket rimligen är ett brott mot vattendirektivet. 

Det är hög tid och mycket angeläget att vattenfrågorna och livet under ytan får en betydligt högre status och omfattas av kraftiga och långsiktiga satsningar som möjliggör förbättringar.

Regeringspartierna gavs vid flera tillfällen möjlighet att själva kommentera det sänkta Havs- och vattenmiljöanslaget inför denna nyhet för att ge sin syn på hur detta påverkar möjligheterna att nå miljömålen. Ingen kommentar har dock lämnats.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv