Temakväll med Gästriklands vattenråd

Sportfiskarna i Gästrikland som är med i vattenrådet deltar via journalisten och fiskevårdaren Bernt Moberg som kommer att informera om ålens situation i Gavleån. I övrigt kommer mötet att informera om bland annat ramdirektivet för vatten, strandskydd och vattenverksamhet.

Gästriklands vattenråd bjuder in till en temakväll 15 oktober 2012 på Högbo Brukshotell om vattnets betydelse för alla. Vattenrådet är särskilt intresserat av att de, som bor eller har sin fritidsverksamhet i strandnära lägen, eller de som är beslutsfattare i samhällsplaneringsfrågor kommer till träffen.

Ålen fascinerande men hotad
Bernt Moberg kommer att hålla en presentation av ålen som en mycket avancerad, skyddsvärd men även starkt hotad art. I dag har ålen stora problem att vandra i Gavleån. När ål från Storsjön ska vandra ut måste den idag passera sex kraftverk utan fungerande fiskvägar vilket i praktiken dödar merparten av de vuxna ålarna.

Ett nytt kraftverk är planerat att tas i drift i Forsbacka nedströms Storsjöns utlopp där vuxna utvandrande ålar via ett så kallat fingaller kommer att kunna samlas upp i en fälla för vidare transport ut i havet. Sveriges ledande expert på vandringsfisk Olle Calles från Karlstads universitet har varit med i processen att planera utformningen av det nya kraftverket.

Ålen vandrar nu
Bernt Moberg berättar på plats att de idag fått tre stora fina ålar i en ålfälla i Gavleån.
– Dessa ålar hade tur, de kommer nu att transporteras förbi kraftverken så att de tar sig oskadda ut i havet. Men då fiskfällan bara samlar in ål från en liten del av åns totala vattenflöde kan man förmoda att det i natt kan ha vandrat närmare ett hundratal ålar till mot havet vilka då kan ha förolyckats i kraftverken, berättar Bernt Moberg.

Läs mer om Gästriklands Vattenråds temamöte här.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv