Test av flätlinor på Plus

Sportfiskarna medverkar i ett avsnitt av SVT:s konsumentprogram Plus där 9 flätlinor testades utifrån dragstyrka och förmåga att tåla slitage. Programmet sändes 14 september och går att se på SVT Play.

Dyrast sämst
Testet av flätlinor utfördes av Patrik Norqvist, lektor i fysik vid Umeå universitet. Flätlinorna var i dimensionerna 0,20 – 0,23 mm vilka knöts med en palomarknut till ett beteslås.  Beteslåset kopplades sedan till en hink som fylldes med sand tills linan brast. Testet upprepades för att få fram tillförlitliga mätvärden.

Resultatet var ganska anmärkningsvärt då dyra flätlinor inte visade sig hålla de dragstyrkor de utlovar. Absolut sämst i testet var den dyraste linan Spiderwire Stealth som inte ens höll en tredjedel av den utlovade vikten och som dessutom klarade nötningstestet klart sämst. Enligt testet var Clas Ohlsons flätlina Gavia bäst.

Vad testet inte undersöker
Vad Plus test inte visar är vilka kastegenskaper linorna har, exempelvis hur väl sammanflätade, jämna och släta linorna är och om linorna suger upp vatten under fisket. Hur väl linorna fungerar att knyta med går inte heller att avgöra och det framgår inte om linorna brister i själva knuten eller i linan ovanför knuten. Sammantaget är det dock ett mycket intressant och bra test.

I programmet medverkar biologen och konsulenten Markus Lundgren som jobbar på Regionkontoret i Göteborg.

Se alla testresultaten här på Plus hemsida.

Se testet på SVT Play. (inslaget kommer 9,08 in i programmet)

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv