Sportfiskarna jobbar med kalkuppföljning

Förutom att informera om den fortsatta försurningen och behovet av bibehållet kalkanslag jobbar även Sportfiskarna med uppdrag inom kalkeffektsuppföljning i flera län.

Åtgärder mot fortsatt försurning och bibehållen kalkning av försurade vatten är några av Sportfiskarnas viktigaste frågor. Sportfiskarna ger ut ett nyhetsbrev om försurning och kalkning: pH6.2 och arbetar även aktivt för att informera beslutsfattare om frågan och påverka för ett bibehållet kalkningsanslag. Sportfiskarnas Regionkontor i Göteborg och Stockholm jobbar även praktiskt med kalkeffektsuppföljning.

Provfisken i Västmanland
Försurningen har en direkt påverkan på fiskbeståndens möjligheter att överleva och fortplanta sig. I vatten med mört är pH 6,0 riktvärdet och upprätthålls detta pH säkerställs reproduktionen. Sportfiskarna Region Mälardalen har under augusti utfört nätprovfisken i sjöar i Västmanlands län som en del av länets regionala kalkeffektsuppföljning. Provfisket har haft flera syften, dels att följa upp kalkningens effekter men även att undersöka den okalkade referenssjön Märrsjön samt att undersöka fiskstatusen i en större sjö för EU:s ramdirektiv om miljöövervakning.

Mest surt i nordväst
Västmanlands län är mest påverkat av försurningen i de nordvästra delarna i Bergslagen medan exempelvis Sala kommun är mindre försurningspåverkat. De sjöar i Västmanland som nu valts ut för kalkeffektsuppföljning är vatten där det kalkas kontinuerligt och där det även kan antas att det förekommit surstötar.

Smört i nätet!
Flera årsklasser mört och en stor sutare i nätet!

Preliminära resultat provfisket
Mörtfångsten i den okalkade referenssjön Märrsjön visar att det saknas flera årsklasser mört. Merparten av mörtarna var stora fiskar, med längder över 200 mm. De kalkade sjöarna däremot hade överlag jämnare fördelning av mört i olika storlekar, ned till 60 mm, exempelvis visade provfisket av Stora Fjällingstjärnen detta resultat, vilket tyder på att pH-värdet upprätthållits tillräckligt bra för mörtens fortplantning.  Rapporten av hela provfiskets resultat presenteras senare i höst på Länsstyrelsen i Västmanlands läns hemsida.

– Vi har behov av mer kunskap om fiskpopulationerna i våra sjöar för att kunna bedöma kalkeffekterna. Har vi medel under nästa år kommer vi att fortsätta provfisket då, säger Katarina Agné Andersson, kalkhandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland.

– Vi kombinerade nätprovfisket med att djuploda några av sjöarna och skapa nya detaljerade djupkartor, bland annat med beräkning av sjövolymen för dessa vatten, säger Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig för Region Mälardalen.

Kontakt provfiske: Tobias Fränstam, 070-521 87 51,
tobias.franstam@sportfiskarna.se

Klicka här för att anmäla er till nyhetsbrevet pH6.2
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: kalkning |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv