Snart byggstart för omlöpet i Säveån

I augusti tas äntligen de första spadtagen för omlöpet i västsvenska Säveån. 2013 kommer lax, öring, gös, ål och andra fiskar att kunna passera Hedefors kraftverk.

För det genuina och storvuxna laxbeståndet förväntas lek- och uppväxtområdena mer än fördubblas.
- Otroligt kul att det äntligen är på gång. Sportfiskarna har arbetat med frågan i över 20 år, säger Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Processen har varit långdragen och Sportfiskarna var i höstas på plats som en av tre parter i målet när en uppgörelse om fiskvägen slutligen nåddes i Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt. Tidigare hade ett dödläge uppstått i förhandlingarna mellan länsstyrelsen och Lerums Fjärrvärme, som äger kraftverket. Den lokala sportfiskeklubben Säfveåns Flugfiskesällskap startade då en namninsamling, vilket ledde till förnyade diskussioner mellan länsstyrelsen, kraftbolaget och Lerums kommun. Den nystartade dialogen ledde sedermera fram till ett avtal om den efterlängtade fiskvägen.

De senaste veckorna har man gjort geotekniska undersökningar för att kontrollera marken där omlöpet ska gå och i augusti börjar grävskoporna med arbetet som förväntas pågå till maj 2013. Därefter tillkommer arbete med ett galler som ska förhindra att nedströmsvandrande fisk går igenom turbinerna. Planen är att projektet ska vara slutfört under 2013.

Klicka här för mer information om Sportfiskarnas  arbete med Säveån, domar, tidigare artiklar mm.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv