Fortsatta ålutsättningar i vattensystemen på västkusten

Precis som tidigare satsar man även i år på utplantering av ålyngel i Skåne, Halland och Västra Götaland.

Utplanteringarna av glasål - ålens yngelstadie när den når den europeiska kusten - ingår som en delåtgärd i den svenska ålförvaltningsplanen och under onsdagen var Sportfiskarna med och släppte ut 145 000 ålar i Rolfsåns vattensystem i norra Halland. Tidigare har ca 1-2 miljoner glasålar planterats ut per år i kustmynnande vattensystem i de tre länen och 2012 ökas mängden på ytterligare. Utsättningarna finansieras av Europeiska fiskerifonden (EFF) och Havs- och Vattenmyndigheten. Samtidigt har yrkesfisket efter ål längs västkusten fasats ut, vilket ligger i linje med EU:s mål att rädda den europeiska ålen som akut hotad art.

Utsättningar har prioriterats i vattensystem som är lämpliga som uppväxtområde för ålen, och Rolfsåns vattensystem är ett sådant. Som exempel är närliggande Ätrans och Lagans vattensystem kraftigt utbyggda av vattenkraft, vilket ökar dödligheten väsentligt när ålarna om ca 15-20 år ska påbörja sin lekvandring mot Sargassohavet.

Kritik har tidigare kommit mot att ålynglen fiskas upp från andra områden i Europa, men efter det att EU infört exportförbud av ålyngel till bl.a. Asien har den mängd som finns tillgänglig för bevarandeutsättningar inom Europa ökat markant. Samtliga ålyngel är dessutom märkta genom inlagring av strontium i ålarnas hörselstenar, vilket ger möjlighet att i framtiden kunna skilja utsatt från naturligt invandrad ål och därmed följa upp resultatet av utsättningarna.

Man uppskattar att invandringen av glasål från lekområdena i Sargassohavet har minskat med ca 99% de senaste 50 åren, vilket är anmärkningsvärt. Storskaligt yrkesfiske i Europa och hög dödlighet i vattenkraftverkens turbiner för nedströmsvandrande blankålar på väg mot Sargassohavet är de två huvudsakliga anledningarna.


Läs mer fakta om ålen här.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv