Sportfiskarna bjuder in till diskussion kring Bratten

Sportfiskarnas regionkontor Väst/Göteborg bjuder in sportfiskare till ett diskussionsmöte om utsjöområdet Bratten i Skagerrak.

Mötet kommer att äga rum nu på måndag 25/6 kl. 19 på Sportfiskarnas regionkontor Sjölyckan, Göteborg. Anledningen till mötet är den förvaltningsplan som länsstyrelsen i Västra Götaland håller på att ta fram och där Sportfiskarna är inbjudna till ett dialogmöte med länsstyrelsen, Havs- och Vattenmyndigheten och SLU/ArtDatabanken. Det dialogmötet ska diskutera hur sportfisket kan minska sin påverkan på de höga naturvärdena i det marina Natura 2000-området Bratten. Allmänhet med intresse för frågan är också välkommen och Sportfiskarna koordinerar därför gärna de åsikter och synpunkter som finns på mötet på Sjölyckan kommande måndag.

Dialogmötet är på torsdag samma vecka, kl. 10-14 i Göteborg och där har Sportfiskarna ombetts göra en redovisning av hur sportfisket på Bratten ser ut. Närvaroanmälan till detta möte måste göras senast på måndag, förslagsvis genom Sportfiskarna i samband med diskussionsmötet på måndag.

Bakgrund
Bratten är ett utsjöområde beläget mitt i Skagerrak och området är unikt tack vare sina rev, raviner och hårdbottnar på djupt vatten. Här återfinns bland annat koraller och fiskarter som inte hittas någon annanstans längs svenska kusten. 2011 blev Bratten ett marint Natura 2000-område, vilket innebär att det inom EU anses ha en särskilt värdefull natur vars biologiska mångfald ska skyddas. Området trålas i stor omfattning av främst svenska och danska båtar, men även båtar från Norge yrkesfiskar där. Nordhavsräkan är en viktig fångst och många av de unika bottnarna är kraftigt påverkade av trålfisket.

Även sportfisket har påverkan på området. Det främsta problemet är linors och tackels påverkan på de unika korallerna och viss skadepåverkan har observerats i undervattensfilmer. Länsstyrelsen vill därför komma fram till konkreta förslag för hur påverkan från sportfisket kan minskas på Bratten och det kan bli aktuellt med regleringar även för sportfisket.

Om diskussionsmötet
Sportfiskarna välkomnar alla synpunkter i frågan och hoppas därför att berörda havsfiskare kommer in med sina åsikter och erfarenheter kring fisket på Bratten.
Anmälan till Sportfiskarnas diskussionsmöte, mer information om länsstyrelsens dialogmöte, samt övriga frågor:

markus.lundgren@sportfiskarna.se
031-83 44 62
0708-536322

Plats: Sjölyckan 6, 416 55 Göteborg
Tid: måndag 25/6 kl. 19.00

Sportfiskarna bjuder på fika.

Välkomna!

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv