Pater Noster Cup - anrik och aktuell havsfisketävling

Nu till helgen går havsfisketävlingen Pater Noster Cup av stapeln i vattnen kring Måseskär i Bohuslän.

Den anrika tävlingen firar i år 30-årsjubileum och vattnen från Smögen och Gullmarsfjorden i norr till Pater Noster-skären i söder är klassiska i havsfiskesammanhang. Många storfångster har gjorts här genom åren, där bland annat nuvarande svenska rekorden på sillhaj, havsål, piggvar och långa är hämtade.

På 1960- och 70-talen, innan det effektiva yrkesfisket började skatta många fiskbestånd alltför hårt, utvecklades mycket av det svenska havsfisket. På denna tid hade man dessutom chans att se blåfenad tonfisk, brugd och håbrand i området. Det svenska rekordet på håbrand, även kallad sillhaj, vägde 72,55kg och härstammar från 1977. 1978 spöfångades ännu en håbrand utanför Pater Noster, men det hårda yrkesfisket gjorde att det tyvärr aldrig fångades någon mer.

Samma öde gick tonfisken till mötes. Efter andra världskriget var Öresund, dit tonfiskarna vandrade under sommar och höst, en världsarena för detta fiske och folk vallfärdade för att få en skymt av det som Ernest Hemingway kallade för "Alla fiskars konung" för sin styrka och snabbhet. Det hårda yrkesfisket i Atlanten gjorde dock att bestånden minskade snabbt och den sista spöfångade tonfisken togs 1964.

Pater Noster Cup är nu en utpräglad arttävling, där varje båtlag väger in en fisk i varje art. Poängsystemet gör att det lönar sig att jaga många olika arter och reglerna om en fisk/art gör också tävlingsformen skonsam mot fiskbestånden. Invägningen brukar därför också vara ett populärt event för nyfikna besökare, då ett 15-tal arter brukar vägas in.

Klicka här för mer info om Pater Noster Cup.
Klicka här för att läsa mer om den blåfenade tonfisken.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv