Säveån återigen smittad av Gyrodactylus salaris

Laxparasiten Gyrodactylus salaris är återigen konstaterad i Säveån. Vid vårens återkommande provtagning, som utförs av Sportfiskarna, insamlades laxungar för kontroll.

Parasiter hittades på 7 av 47 insamlade laxungar och parasiterna skickades omedelbart till Norge för artbestämning. Det var Veterinærinstituttet i Oslo som gjorde artdiagnosen och de är referenslaboratorie för OiE, World Organisation for Animal Health.

Både den morfologiska undersökningen och DNA- analysen bekräftar att det är G. salaris av samma typ som förekommer i andra vattendrag inom Göta älvs vattensystem. Troligen har smittan funnits latent i Säveån eller smittats av vandrande fisk inom Göta älvs vattensystem. Parasiten överlever inte under längre exponering av saltvatten.

Smittan innebär inga särskilda föreskrifter eller åtgärder eftersom Säveån redan innan klassades som smittad. Extra försiktighet anmodas vid fiske i Säveån. Torka eller frys redskap och vadare som varit i kontakt med fisk och vatten i smittade vatten, eller desinficera med t.ex. rödsprit. Inte sedan 1997 har G. salaris hittats i Säveån. Av västkustens 23 laxförande vattendrag är 14 smittade av parasiten. Göta älv är det nordligaste av de smittade vattendragen på svenska västkusten. I Norge har parasiten fått förödande konsekvenser för laxbestånden i vissa älvar.
Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv