Resultat SM i gädda 2012

Årligen under den första helgen i maj avgörs SM i gäddfiske. Detta är en av de svåraste och mest prestigefyllda gäddtävlingarna i Sverige såväl som i hela världen. SM i gädda har blivit till en tävling där redskapsutveckling, teori och taktik kring det svenska spinnfisket efter gädda årligen avancerar med en häpnadsväckande fart.

– Tävlingen utvecklas fortfarande varje år med fler deltagare och större prestige. Gäddfiske är en av de absolut populäraste formerna av sportfiske och är nu även tävlingsmässigt en populär gren, säger Anssi Lehtevä, tävlingskonsulent på Sportfiskarna.

Tävlingsgrenen
SM i gädda har gått av stapeln sedan 2007 och årets tävling var den femte i ordningen. Samtliga av tävlingarna har genomförts i skärgårdsvatten. Inom SM i gädda finns det två grenar vilka det tävlas inom, individuellt och i lag. Reglerna är enkla, fångade gäddor har ett minimimått på 75 cm. Individuellt får man räkna sina tre längsta fiskar och i lag räknas de sammanlagt fem längsta gäddorna. Det antal centimeter man lyckas få ihop på sina fångade fiskar blir ens slutpoäng. Ifall två tävlande har lika poäng vinner den som har längsta fisk.

Årets tävling genomfördes med utgångshamn i Trosa och ett tävlingsområde som sträckte sig från Södertälje i norr till Nyköping i söder och Nynäshamn i öster. Tävlande tillåts fiska överallt i tävlingsområdet under tävlingens åtta timmar. Fångade gäddor fotograferas mot en särskild måttplanka och återutsätts därefter. Vid målgång kontrolleras de tävlandes bilder på en dator innan vinnarna koras.

Taktik
Att vinna SM i gädda, eller i överhuvudtaget fånga godkänd fisk är något som visat sig vara svårt. Genom åren brukar det vara ytterst få lag eller personer som lyckas fylla kvoten. Till att börja med måste taktiken vara tillräckligt bra för att man skall lyckas fånga fem godkända fiskar. Lägg därtill att för en vinst måste gäddorna dessutom ha ett bra snitt. Ett normalår har vinnarna i lag runt 450 cm och de individuella pristagare kring 270 cm, alltså ofta upp mot 90 cm i snitt på de fångade gäddorna!
Taktiken för att fånga så pass stora har varierat men de flesta topplaceringarna har kommit genom fiske långt in i grunda skärgårdsvikar med grunt och grumligt vatten. Generellt blir gäddorna desto större ju längre in i skärgården man söker sig. Detta har sin förklaring i att vattnet blir alltmer näringsrikare desto längre in i skärgården man befinner sig och likaså ökar mängden bytesfisk som mört, sarv, braxen och andra vitfiskar vilka är viktig föda för många skärgådsgäddor.
Grumligt vatten och griniga gäddor ställer stora krav på den fiskande. För att ens få godkänd fisk under tävlingen gäller det att kunna läsa av en kilometer stor havsvik utan och innan.  Genom att ta in alla intryck som väder, vind, grumlighet och tidigare erfarenheter från platsen kan man bedöma vart gäddan står just idag. En god slutledningsförmåga för platsvalet kombinerat med ett stenhårt psyke och timmeslånga ankringar på samma plats visade sig även vara en avgörande taktik under denna tävling.

Vinnare individuellt:
1 Conny Friman 280 cm totalt, längd på gäddor: 99-91-90
2 Mark Holegård 254 cm totalt, längd på gäddor: 98-78-78
3 Göran Ekstrand 247 cm totalt, längd på gäddor: 86-81-80

Vinnare lag:
1 PFC 1, 454 cm
2 HoT Sugar, 450 cm
3 110 procent, 424 cm

Tävlingslexikon
High grading = En ökning i poäng då man fyllt kvoten men ökar med en större fisk
Kicker = En stor fisk som ökar på poängen rejält och ger god chans till topplacering
Keeper = Fisk över minimimåttet
Limit = Baglimiten i tävlingen, i SM 3 eller 5 gäddor beroende på klass

 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv