Sportfiskarna på ArtDatabankens Flora- och faunakonferens

I onsdags gick den årliga Flora- och faunavårdskonferensen av stapeln på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Det är ArtDatabanken som står som värdar för konferensen, som i år hade temat ”Från källa till hav”. ArtDatabanken arbetar med kunskapen om biologisk mångfald i Sverige och ansvarar bland annat för den svenska Rödlistan, som redovisar arters risk att dö ut från ett område.

En av talarna på konferensen var Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och Vattenmyndigheten (HaV). Han beskrev bland annat arbetet med HaV:s insatser för att skydda våra fiskbestånd och han menade att det är en stor utmaning att få till ett hållbart fiske. Vikten av en hög biologisk mångfald i rinnande vatten poängterades också. Risinger nämnde även vikten av skydd för vildlaxen i Östersjön, vilket ligger i linje med det Sportfiskarna jobbat för i många år och där vi nu börjar se resultat i form av en utfasning av yrkesfisket efter lax till havs. Förslag på restriktioner även för sportfisket kom tidigare i veckan.
På Risingers önskelista inför det fortsatta arbetet fanns en förhoppning om ett genomslag för ett nytt och smidigare regelverk kring vattenkraften. En starkare miljöprägel på EU-politiken samt mer ekonomiska resurser för åtgärdsarbete fanns också högst upp på listan.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län berättade om det fortsatta arbetet med att skydda Västerhavets mer unika undervattensmiljöer. Ett sådant är djuphavsområdet Bratten i Skagerack, där nu länsstyrelsen arbetar med ett förslag på förvaltningsplan och där Sportfiskarna kommer att bjudas in för att diskutera fiskefrågorna och en eventuell reglering av fisket i området. Inom svenskt sportfiske är Bratten något av en tillflyktsort för de havsfiskare som fortfarande vill ha chansen till fångst av exempelvis hajar och rockor. På dessa arter tillämpas bland sportfiskare nästan alltid catch and release, det vill säga att fångsten återutsätts, och längre in mot svenska kusten har det överdimensionerade yrkesfisket och en bristfällig förvaltning de senaste decennierna dessvärre ödelagt möjligheterna till denna typ av fiske.

Under konferensens dussintal föredrag nämndes Sportfiskarnas Rovfiskprojekt som ett konkret och bra exempel på kombinerad vatten- och fiskevård. Tillströmningen var därför stor vid Sportfiskarnas utställarbord och Utbildningsradion (UR), som filmade hela konferensen, intervjuade Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström med frågor kring verksamheten.


Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv