Sportfiskarna agerar för skydd av vildlaxen

Idag kom Havs- och Vattenmyndigheten med ett förslag om att fångst av vild östersjölax vid trollingfiske förbjuds. Förslaget ligger i linje med Sportfiskarnas ambition att rädda den vilda östersjölaxen. Sportfiskarna vidtar nu flera åtgärder och kräver fler insatser för att rädda laxen.

- Som läget nu är för de svaga vildlaxbestånden sluter vi upp bakom HaV:s förslag att stoppa fångst av vild östersjölax vid trolling, säger Stefan Nyström, Sportfiskarnas Generalsekreterare.

De nya reglerna föreslås gälla från 1 juli. Sportfiskarna föregår dock de nya reglerna och agerar omedelbart.
- Vi har redan inlett ett arbete med att förändra reglerna vid trollingtävlingar sanktionerade av Sportfiskarna. Det arbetet kommer nu att snabbas på. Vi hinner inte förändra reglerna redan till årets SM-tävlingar och har därför beslutat att det inte kommer att genomföras något trolling-SM denna vår, säger Stefan Nyström.

Sportfiskarna kräver att en rad ytterligare åtgärder genomförs för att skydda den vilda laxen.
- Från vår organisation är vi beredda att arbeta hårt för att rädda de hotade vildlaxbestånden. Vi hoppas att det arbetet kan bedrivas i nära samarbete med myndigheter, forskningen och andra aktörer, avslutar Stefan Nyström.

Nödvändiga åtgärder:
- Avsätt mer resurser för att restaurera laxälvarna och skydda deras mynningsområden så att vildlaxen får fri väg till sina lekplatser.
- Avsätt mer resurser för att undersöka och åtgärda postsmoltdödligheten hos odlad lax.
- Säkerhetställ att all odlad lax verkligen blir märkt genom klippning av fettfenan i hela östersjöområdet.
- Ställ krav på bättre redskap för det kustnära yrkesfisket så att vild lax i högre grad kan återutsättas.
- Tillsätt en nationell samverkansgrupp för laxen.
- Övriga östersjöländer måste stoppa sitt blandbeståndsfiske på vild och odlad lax, på samma sätt som Havs- och Vattenmyndigheten beslutat för det svenska fisket. Sportfiskarna bedriver på www.sportfiskarna.se/lax en kampanj för att övertyga EU att fatta detta beslut.

Ytterligare information
Stefan Nyström, Generalsekreterare, 070-844 88 75
Anders Karlsson, Fiskevårdschef, 070-532 40 90

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv