Sveriges bästa gäddfiskare utses på lördag

På lördag invaderas Trosa av ivriga och skickliga gäddfiskare, då hålls Svenskt Mästerskap i gäddfiske och skärgårdsvattnen runt Trosa kommer att bli minutiöst avfiskade under dagen.

– SM i gädda arrangeras nu för 5 året i rad och tävlingen utvecklas fortfarande varje år med fler deltagare och större prestige. Gäddfiske är en av de absolut populäraste formerna av sportfiske och är nu även tävlingsmässigt en populär gren, säger Anssi Lehtevä, tävlingskonsulent på Sportfiskarna.

Under SM i gädda spinnfiskar man från båt efter gädda. Man kan tävla individuellt och/eller i lag. Tävlingsstarten går från ABC bryggorna i Trosa hamn klockan 9, tävlingstiden sträcker sig sedan fram till klockan 17. Vid ABC bryggorna finns även tävlingssekretariatet och där hålls prisutdelningen efter tävlingens slut.

– Vi hoppas på ett nytt deltagarrekord även i år och tror att den tidiga våren kan göra att gäddorna är lite huggvilligare än på tidigare års SM-tävlingar. Förra året deltog 75 lag i lag-SM och 156 deltagare i den individuella tävlingen, totalt fångades ett 60-tal godkända gäddor. För att en gädda ska vara godkänd ska den vara över 75 centimeter, säger Kenneth Karlsson, tävlingsansvarig på arrangerande fiskeföreningen Svenska Gäddklubben.

All gädda återutsätts
SM i gädda är en tävling med så kallad Catch & Release, det vill säga ingen fisk dödas. I stället fotograferas de godkända gäddorna mot en mätplanka och återutsätts sedan omedelbart. Mindre gäddor krokas loss direkt i vattnet. Alla fångade gäddor hanteras varsamt och målsättningen är att tävlingen inte ska påverka gäddbeståndet negativt på något sätt.

Hur vinner man Gädd-SM?
Då tävlingen hålls för femte året på rad bör ju ett visst framgångskoncept kunna skönjas. Hur ska man då fiska och vad ska man ha för bete under Gädd-SM?

– Vi för ingen statistik över vilka beten som fångat visst mycket fisk, men så kallade tail-beten av olika slag samt jerkbaits och jiggar är det som gett mest fisk genom åren. Tålamod har varit nyckelordet, man ska inte åka båt så mycket utan istället försöka fiska av platserna grundligt. Förhoppningsvis får vi ett bra fiske på SM, det har nyligen kommit upp flera gäddor över tio kilo på tävlingsområdet så förutsättningarna bör vara goda, berättar Kenneth Karlsson.

Fakta om tävlingen:
Gäddor över 75 centimeter mäts mot en mätplanka, fotograferas och återutsätts.
De fem längsta gäddorna per lag räknas.
De tre längsta gäddorna räknas individuellt.
Det går att anmälan sig på plats i Trosa i god tid innan tävlingsstart.

Mer information:
Kenneth Karlsson, tävlingsansvarig: 070-547 89 78

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv