Nytt förslag från HaV om laxkvoter

Havs och Vattenmyndigheten har lämnat ett förslag om hur Sveriges återstående laxkvot ska fördelas under 2012.

Bakgrunden till HaV:s förslag är att Internationella havsforskningsrådet (ICES) och EU-kommissionens experter enats om att östersjölaxen har stora problem och att fångsterna måste minskas. Därför införde EU och ministerrådet en minskning av laxkvoten i Östersjön till en totalfångst av 122 553 laxar för 2012. HaV:s förslag är ett försök att anpassa det svenska fisket till den minskade svenska laxkvoten.

I HaV:s förslag finns bland annat en utökad försommarfredning i anslutning till vildlaxälvarna för att gynna återvandringen av vildlaxen till hemälvarna och samtidigt försöka styra fisket till de utbyggda älvarna. Laxen ska enligt förslaget bland annat vara fredad i Bottenviken fram till den 19 juni, dock får länsstyrelsen i Västerbotten ge dispens för fiske med högst två fällor per fiskare från den 14 juni.

För att bättre anpassa det svenska laxfisket kräver HaV även bättre rapportering av laxfångsterna från yrkesfiskare. Fiskarna ska rapporter in sina fångster senast 48 timmar efter vittjning istället för som tidigare en gång i månaden. Rapporteringen ska ske via e-journal och det ska framgå om laxen är fettfeneklippt.

– Sett utifrån laxbeståndens nedgång under de senaste två åren i våra vildlaxälvar är vi försiktigt positiva till HaVs första steg mot ett mer hållbart fiske, säger Glenn Douglas Sportfiskarna, ansvarig för projektet ”Låt vildlaxen vandra hem”.

Sportfiskarna kommer inom kort att lämna ett svar på HaV:s förslag.

Läs HaV:s förslag till fördelning av återstående laxkvot.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv