
Sportfiskarna, genom regionkontoret i Visby, har under flera år arbetat med att främja intresset för fiske och friluftsliv för barn, ungdomar och andra målgrupper på Gotland som på ett eller annat sätt står långt från friluftslivet. Nu har Visbykontoret startat ett nytt projekt med särskilt fokus på målgrupperna barn, unga och vuxna med olika funktionsvariationer samt personer i ofrivillig ensamhet.
Projektet Mötesplats Åminne handlar om att etablera och tillgängliggöra en mötesplats för ändamål som fiske och andra friluftsaktiviteter. Projektet är knutet till Gothemsån och området vid Åminne där Sportfiskarna sedan flera år på uppdrag av markägare och fiskerättsinnehavare skött om och tagit ansvar för fisket. Området nyttjas alltså redan idag för allmänt fiske och friluftsliv men med detta projekt är syftet att skapa en trygghet hos fler målgrupper i samhället att nyttja det friluftsliv som området erbjuder.

-Detta projekt bygger på idén att hela samhället ska inkluderas i friluftslivet. Genom en rad olika aktiviteter som är kopplade till fiske och livet under vattenytan ska vi under den tre år långa projektperioden utveckla en mötesplats vid Gothemsån och Åminne som är tillgänglig för alla, oavsett individuella behov och förutsättningar. Syftet med de olika aktiviteterna är dels att etablera ett intresse för vatten, fiske och friluftsliv, dels att förmedla kunskap, trygghet och mod att nyttja områdets möjligheter till friluftsliv kopplat till vatten, berättar projektledaren Joakim Lyander.
Ett medskapande Leader-projekt på Gotland
Aktiviteterna som kommer att ingå i projektet är en blandning av kunskapshöjande aktivitetsdagar, fiskedagar, aktiviteter för att tillgänglighetsanpassa området samt aktiviteter med fiske- och biotopvårdande inriktning. I projektet sker en övergripande samverkan mellan Sportfiskarna och lokala föreningar, markägare och andra aktörer i området. För att nå målgruppen har även ett tätt samarbete etablerats med de lokala föreningarna för RBU (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar), RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa) och FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning).

-Hittills har satsningen inte riktigt dragit i gång på allvar och vi har bara hunnit genomföra några enstaka aktivitetsdagar. Trots det har aktiviteterna varit välbesökta och otroligt uppskattade! Under den första aktiviteten i våras där närmare 65 personer deltog möttes vi direkt av en enorm värme, glädje, gemenskap och nyfikenhet. Vi slogs även av att behovet att komma ut i naturen och upptäcka friluftslivet är stort hos den målgrupp vi valt att rikta oss till. Dessa insikter tar vi förstås med oss i arbetet med projektet framöver och vi ser fram emot att få arbeta med aktiviteter och insatser som kommer bidra till inkludering i det rörliga friluftslivet på Gotland, avslutar Joakim Lyander.

Projektet kan genomföras tack vare EU-stöd och finansieras genom den strategiska planen 2023-2027 samt via stöd från Leader Gute.