Sportfiskarna och många aktörer krokade arm på Fisketinget i Hede

Fisketing1Sportfiskarnas projektledare Michael Ärfström berättade om Härjedalsfisket. Foto: Carl-Fredrik Yri

Få kommuner överglänser Härjedalen när det gäller sportfiske. Då är det självklart att det är just där som ett Fisketing ska hållas.


Det var under onsdagen 5 juni som Härjedalens fiskesamordnare Janne Gabrielsson bjöd in till årets Fisketing, en återkommande träff för samtliga av kommunens fiskevårdsföreningar.
Just detta år temperaturen särskilt hög när det gäller sportfiske och dess betydelse för kommunen, eftersom Sportfiskarna har dragit igång sitt 3-åriga projekt för att utveckla den näringen i kommunen. 
Sportfiskarnas projektledare Michael Ärfström fanns givetvis på plats för att presentera arbetet och processen framåt, och bakom hörnet väntar bland annat ett spännande sommarlovsfiske i Sportfiskarnas regi tillsammans med kommunens feriearbetare.

Fisketing2Janne Gabrielsson, fiskeprofil i Härjedalen.


Även Ljusnans vattenvårdsförbund var på plats och berättade om deras förvaltning av Ljusnans avrinningsområde och deras olika projekt som är på gång i området.
Det delades även ut priser i den lokala fisketävlingen som pågår under säsongen nu för 32 andra året i rad.

Länsstyrelsen var även på plats och diskuterade bland annat de hårda prioriteringarna de är tvungna att göra inom kalkningsverksamheten, på grund av minskade anslag. Just detta är något som slår väldigt hårt mot vattenmiljöerna i Härjedalen.
Representanter från kommunstyrelsen var på plats meddelade att de kommer ta krafttag för att öka anslagen igen, men att det krävs gemensamma insatser av alla inblandade i frågan.

Vilken är då den hetaste frågan för fisket i Härjedalen just nu, enligt Janne Gabrielsson?
– I Härjedalens kommun finns en lång tradition av att stötta och stärka sport/fritidsfisket. Vi är nu i en fas där samarbetet med Sportfiskarna tar fiskefrågorna till ytterligare en nivå som handlar om att identifiera olika frågeställningar rörande det ekonomiska värdet av fisket i kommunen samt även ämnen kopplade till biologiska värden i sjöar och vattendrag. Fisket hos oss i Härjedalen står för både närings- och landsbygdsutveckling.

Vad var det mest intressanta som lyftes på årets Fisketing tycker du?
– Att vi nu tillsammans med ett antal organisationer har en gemensam bild av hur fiskefrågorna i kommunen ska förvaltas och att våra politiker anser att frågorna har hög prioritet. Minskade anslag till kalkning av försurade sjöar och vattendrag är ett stort bekymmer som hotar biologisk mångfald och därmed värdefulla stammar av fisk. Vi måste höja blicken och se vilka andra möjligheter som finns till finansiering av kalkning och/eller livsuppehållande åtgärder i våra fiskevatten, slår Janne Gabrielsson fast.

Fisketing3Erica Roos på Länsstyrelsen berättade om de minskade anslagen för kalkning, vilket bekymrar många aktörer.

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv