Sportfiskarnas rödingdoktor fick stipendium med kunglig glans

KungenSven Norman fick ta emot stipendiet på slottet ur kungens hand. Foto: Jonas Borg/Hovet
 

Rödingens öde och förutsättningar är något som många fiskeintresserade bryr sig om – inklusive Konung Carl XVI Gustaf.


Sportfiskarna kan med stolthet berätta att en av våra medarbetare fått ett stipendium rörande just rödingen. Det är Sven Norman på vårt Luleåkontor som tilldelats ett stipendium från Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö på 100 000 kronor. Det handlar om en forskningsinsats rörande ”Rödingens livsbetingelser och framtid”.

Grattis Sven, berätta vad stipendiet ska användas till?
– Jag kommer dyka ner i länsstyrelsens arkiv för att digitalisera gamla provfiskeprotokoll. Dessa kommer sedan kunna ligga till grund för uppföljande provfisken där vi och andra forskare kan undersöka hur fiskesamhällena förändrats över tid i rödingsjöar.

Sven och hustrun Karin var inbjudna till slottet för att ta emot stipendiet från kungen själv under en mottagning måndagen 10 juni.

Kungen själv är ju en engagerad sportfiskare, passade du på att fråga honom något kring hans eget fiske?
– Nej jag hade ingen speciell fråga men jag förutsatte förstås att vi skulle sitta ända fram till kvällskvisten och visa bilder på fiskar vi fått … skämt å sido. Han frågade vilka sjöar jag hade arbetat i och jag svarade att det är många mellan Jämtland och Abisko.


Har du förresten fått några nya signaler om rödingens tillstånd i allmänhet?
– Vissa röster hörs om hur rödingen enligt utsago gått kraftigt tillbaka i vissa sjöar efter värmeböljan 2018. Även om detta är av anekdotisk karaktär är det förstås oroande uppgifter, konstaterar Sven Norman.
Vi på Sportfiskarna säger hur som helst varmt grattis till vår kollega!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Norr, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv