Hopp om fria fiskvägar när Sportfiskarna tar tag i Näveåns dammar

Näveåndamm1Mer fisk i friskare vatten är målet med Sportfiskarnas projekt i Näveån. Snart ska det bli verkstad på riktigt när arbetet med dammarna börjar. Foto: Sportfiskarna

 

Efter ett årtioende av längtan är det äntligen dags. I närtid drar Sportfiskarna ihop med berörda markägare i gång samrådsprocessen för de dammar som hindrar fisken att röra sig fritt i Näveån.


Det är tack vare finansiering från Svenska postkodsstiftelsen som det skarpa arbetet med dammarna kan ta fart.

– Näveån är ett av två vattensystem inom projektet Skog, myr, bäck och å där vi kommer jobba fram en åtgärdsplan, genomföra enklare åtgärder och börja nysta i tillståndsprocesser för mer invecklade åtgärder, berättar Rickard Gustafsson, projektledare på Sportfiskarna.

Ett första steg mot fria vandringsvägar är att ha ett så kallat undersökningssamråd med länsstyrelsen där de som myndighet granskar underlaget som tagits fram och kommer med input. Nästa steg efter det är att ha samråd där andra aktörer och privatpersoner får tycka till.

Näveåndamm3Nyfikna ortsbor i Nävekvarn fick lära sig med om projektet Skog, myr, bäck och å. Foto: Sportfiskarna


– Den 24 april var vi med på en infokväll i Nävekvarn och pratade om projektet. Det togs emot med glädje och spänning av ortsbefolkningen. Det ska bli roligt att integrera dessa personer i arbetet och jag är övertygad om att mer liv i Näveån också ger mer liv i Nävekvarn, avslutar Rickard.

Förhoppningen är alltså att många aktörer, både lokala och nationella, ska kroka arm för att väcka nytt liv i Näveån. Den 15 maj bjuder Sportfiskarna tillsammans med Sveaskog och Nyköpings kommun in till en vattendragsvandring längs nedre delen av ån där vi tillsammans spanar efter nejonögon och pratar om framtida åtgärder. Det blir ett gyllene tillfälle för både unga och gamla att bekanta sig med projektet och vattenmiljöerna.

Vill du veta mer om Näveån och följa projektet kan du besöka vår Storymap som uppdateras löpande. Du hittar den här: Mer liv i Näveån (arcgis.com)
 

Näveåndamm2Ett av flera utmanande vandringshinder i Näveån. Foto: Sportfiskarna

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Ge fan i våra vatten, Strömmande vatten, Region Mitt | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv