Politiker besöker Sportfiskarna inför EU-valet – vad vill de egentligen?

JonasSJonas Sjöstedt (EU-kandidat för Vänsterpartiet) har liksom de andra partiföreträdarna utfrågats av Sportfiskarnas Anders Lundin. Foto: Carl-Fredrik Yri
 

Ska vattenmiljöer och fiske äntligen få större utrymme på EU-nivå? Frågorna känns hetare än på länge – åtminstone om vi ska tro politikerna själva.


Inför EU-valet 9 juni så har flera toppkandidater besökt Sportfiskarnas kontor på olika håll i landet, exempelvis Isabella Lövin (MP), Karin Karlsbro (L) och nu senast Jonas Sjöstedt som är Vänsterpartiets förstenamn.

Jonas, som tidigare varit partiledare, har de senaste åren profilerat sig inom miljöfrågor, och tisdagen 23 april hälsade han på Sportfiskarnas Jämtlandskontor i Ås, i samband med sin kampanjturné inför EU-valet.

Där fick han bland annat träffa Sportfiskarnas regionale kommunikatör Anders Lundin, som också jobbar nationellt med politiska dialoger. Anders har också varit med att göra en omfattande enkät inför EU-valet, där vi ställer kandidaterna från alla partier mot väggen i våra intressefrågor.

En av dem som svarat på dessa frågor är just Jonas Sjöstedt. Vi uppmanar alla våra medlemmar och övrig allmänhet att spana in våra kanaler inom en snar framtid, eftersom vi kommer att redovisa svaren både där och i medlemstidningen Svenskt Fiske nummer 2. När det gäller Jonas Sjöstedt så har han ett högt tonläge i miljödebatten, och visar ett stort intresse för fiskefrågorna. Flera av kandidaterna som Sportfiskarna haft kontakt med visar intresse för att ingå i det viktiga fiskeriutskottet PECH, där det politiska och lagstiftningsmässiga arbetet inom fiskefrågorna utförs.

Vilka frågor inom fisket tycker då Jonas Sjöstedt är mest akut? Jo, bland annat miljöanpassningarna av vattenkraften, som är ett högaktuellt ämne för Norrlands vidkommande, där många kommuner riskerar att bli blåsta på löftena om att få tillbaka fisk och vattenmiljöer.

– Det är tragiskt att den svenska regeringen stoppat processen med att vattenkraften ska få moderna miljövillkor, konstaterar han.

Därutöver vill han att det införs juridiskt bindande krav för medlemsländerna att skydda 30 procent av ekosystemen på land och i vatten och hav, samt att det storskaliga yrkesfisket i Östersjön ska upphöra.

– Jag var faktiskt med och skrev EU:s vattendirektiv en gång i tiden, och självklart ska jag göra mitt bästa för att Sverige ska följa det om jag blir invald, sade Jonas innan drog vidare på sin turné.

Här kan du läsa om besöken som Isabella Lövin (MP) och Karin Karlsbro (L) gjorde hos Sportfiskarna. Vi välkomnar politiker från alla partier att följa deras exempel och träffa vår personal ute i verksamheten.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv