Sportfiskarna stärker våra svenska öringbestånd - se filmen om exemplet i Bulsjöån

bulksjoo_krama_oring...Sportfiskarnas Henrik Olsson kramar en kraftfull Sommenöring på rom. Foto: Mathias Arnham.

Bulsjöåns öringbestånd är på frammarsch och har tack vare Sportfiskarnas och det lokala energibolagets gemensamma krafter en ljus framtid att vänta. Se filmen om Sportfiskarnas verksamhet i det östgötska vattensystemet.

När olika intressenter förenar sina krafter kring ett enskilt vattensystem, kan resultaten bli anmärkningsvärda. Ett framstående exempel på just ett sådant scenario finner vi längs östgötska Bulsjöån, som slingrar sig mellan sjöarna Östra Lägern och storöringvattnet Sommen. Här har Sportfiskarna tagit initiativ till att stärka öringbeståndet genom att samla in lekfisk från Sommen, kläcka fram yngel för att placera dem högre upp i ån, där bestånden är klenare. Samtidigt som det lokala kraftbolaget röjer alla vandringshinder i ån. Denna synergi skapar inte bara ett friskare ekosystem utan banar även väg för ett hållbart och framtida sportfiske – en sann win-win-situation för både natur och fritidsintressen. Sportfiskarnas biolog och fiskevårdsarbetare Mattias Larsson utvecklar:

– Bulsjöån med biflöden är flera mil lång, men vandringshinder har försvårat för reproduktionen av öring i vattensystemets övre partier. Sportfiskarnas arbete med stödutsättning av öringyngel från lokal lekfisk tillsammans med Tranås Energis arbete med att öppna upp vattenvägen gör att Bulsjöåns öringbestånd går mot en ljusare framtid.

Se filmen när en Mattias presenterar projektet.

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Region, Region Öst, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv