Jubel vid Järvsta igen – mängder av gäddor simmar upp

nygaddsNu händer det spännande och hoppfulla saker vid Sportfiskarnas gäddfabrik. In och följ gäddvandringen på Fiskdata.se

 

Sportfiskarnas gäddfabrik i Järvsta/Sjöängssältorna fortsätter att leverera. Den senaste tiden har det simmat upp över 250 gäddor på tio dagar!


Även om mycket är dystert kring vattenmiljöerna i stort, så finns det sannerligen ljusglimtar inom svensk fiskevård. Ett lysande exempel är Sportfiskarnas gäddfabrik i Järvsta/Sjöängssältorna, som ligger i utkanten av stadsdelen Brynäs. Sedan bildandet 2017 så har sifforna spikat uppåt, och enbart under 2023 så var det över 700 gäddor som steg upp i våtmarken.

Sportfiskarnas personal i Gästrikland har såklart följt händelseutvecklingen mycket noggrant även denna vår, och hittills så motsvaras alla högt ställda förväntningar. Lars Ljunggren konstaterar att fiskräknaren gått varm de senaste veckorna med över 250 registrerade gäddor på tio dagar.

Hur ser förutsättningarna ut i år, med flöden och så vidare?
– Den gedigna vintern med mycket snö går att vi har höga flöden nu i alla vattendrag, detta gynnar uppvandringen. Vårfloden kommer när den ska i år, konstaterar Lars Ljunggren.
 

Under de första åren så var medelvikten ganska låg på gäddorna, ser du någon utveckling där?
– Det är jäkligt intressant faktiskt. Att vi har många små gäddor hade vi förväntat oss, men det är också större gäddor som vandrar upp, säger Lars och hoppas att det i slutändan ska vara lika många fiskar som vandrar upp i år som ifjol.

2023 studerades fiskvandringen med hjälp av en fiskräknare mellan 4 april och 21 juni. Totalt registrerade kameran att 495 abborrar, 726 gäddor, 12 idar, 48 mörtar och 2 sutare vandrade upp till våtmarken. Under de dagar när kameran inte var i drift fångades 41 gäddor och 1 abborre i en ryssja placerad i anslutning till kameran. Totalt simmade alltså 767 gäddor och 496 abborrar till våtmarken detta år.

Du kan själv följa den spännande gäddvandringen vid Järvsta/Sjöängssältorna på Fiskdata.se.
 

Fakta:
Sportfiskarna har i samverkan med Gävle kommun anlagt våtmarken Sjöängssältorna, i utkanten av stadsdelen Brynäs där Järvstabäcken förser den 2,5 hektar stora våtmarken med vatten. Bäcken är sedan några decennier tillbaka kraftigt kanaliserad och är därmed inte längre lämplig som lekområde för gädda. På gamla kartor och flygfotografier går det att se att lekmöjligheterna var bättre innan bäcken rätades ut och fördjupades. Under en treårs period (2018–2020) flyttades årligen mellan 10–40 lekmogna gäddor manuellt till våtmarken för att öka chanserna för en lyckad lek. Under dessa tre år har även befruktad rom från abborre satts ut i våtmarken. Därefter har uppföljningar på uppvandring av fisk och utvandring av yngel gjorts. 

Åtgärden i Järvsta Sjöäng har genomförts i samverkan mellan Sportfiskarna och Gävle kommun med stöd från Länsstyrelsen i Gävleborgs, och Uppsala län och Havs- och vattenmyndigheten.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Mitt , Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv