Bernt Moberg tilldelas Sportfiskarnas hederstecken i guld

BerntMobergFörbundsordförande Eva Thörnelöf och valnämndens Sivan Jansson tillsammans med Bernt Moberg. Foto: Nicka Hellenberg

För sitt långvariga och brinnande engagemang för livet under ytan tilldelades Bernt Moberg Sportfiskarnas högsta utmärkelse.

Det hela skedde vid Sportfiskarnas förbundskongress 23 mars 2024 på Finlandshuset i Stockholm. Hederstecknet i guld, som sätter innehavaren i en unik gemenskap ger även ett livslångt hedersmedlemskap i förbundet.

En glad och rörd Bernt Moberg fick förbundsnålen i guld fastsatt på sin rutiga friluftskjorta av förbundsordförande Eva Thörnelöf. Han mottog även blommor och en inramad motivering från valnämndens Sivan Jansson som läste upp valnämndens motivering för den samlade kongressen.

Valnämndens motivering:
"
Bernt Moberg från Gävle är journalist och fiskevårdare, men framför allt en eldsjäl. Han har i 40 år arbetat för fria vandringsvägar och för laxens och öringens återtåg i Testeboån, ett arbete som idag visar tydliga resultat. Arbetet har skett ideellt och i olika föreningars regi. Föreningar har gått i graven, men Bernt har oförtrutet arbetat vidare för laxen och havsöringen. Han är en ständig försvarare av livet under ytan. 
Under de senaste tio åren har Bernt haft möjlighet att ha som yrkesroll att arbeta med uppföljningen av fiskbestånden i Testeboån, men han har även hjälpt Sportfiskarna i många olika projekt med allt från gäddfabriker till utrivning av vandringshinder. Det mest slående är den outtröttlighet som Bernts engagemang har. Som hos många har den börjat i ett fiskeintresse, som sedan gått över till ett brinnande engagemang för att värna livet under ytan.
Testeboåns vattenkraftverk är nu under omprövning. Vi håller tummarna för att dessa juridiska långbänkar landar i bra lösningar efter en 40 års lång kamp! För sitt långvariga och brinnande engagemang för livet under ytan tilldelas därför Bernt Moberg förbundets högsta utmärkelse – hederstecknet i guld".

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Region Syd, Region Öst, Region Väst, Region Mitt , Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv