Rekord i gäddfabriken Ljungnäs

pikey-in-the-net-800Foto: Emma Andersson / Under en natt har det samlats närmare 60 gäddor i ryssjan vilka sedan mäts och registreras innan de får simma in i Ljungnäs våtmark för lek. 

Årets provfiske visar nu på glädjande resultat i flera av Sportfiskarnas gäddfabriker i Kalmarregionen. 

Våtmarken i Ljungnäs anlades för två år sedan och i år provfiskas det med ryssja under en månads tid för att kontrollera utvecklingen av gäddbeståndet. Redan det första året vandrade det gäddor till Ljungnäs som kunde föröka sig och nu återkommer alltså hundratals lekmogna gäddor, vilket är rekord på så kort tid.

pikey-in-the-jar-800
Foto: Emma Andersson / Fullt med gäddor i baljan: Olof Engstedt tömmer ryssjan.

– De här gäddorna hade ju inte funnits om inte vi hade skapat den här våtmarken vilket är helt fantastiskt. Det har kommit över 500 gäddor på tre veckor och provfisket fortsätter en vecka till. Mestadels är det hanar men även ett gäng honor. Det blir mycket nya gäddyngel till kusten och det är jättekul att vi kan få tillbaka gäddan på ett naturligt sätt, säger projektledaren Olof Engstedt.

Olof_threeyear-pike-...Foto: Emma Andersson / Det kommer inte bara nya smågäddor, här är Sportfiskarnas Olof Engstedt med en lekmogen hona vid den nya Ljungnäsvåtmarken.

Törnerum är en annan av Sportfiskarnas gäddfabriker  i Kalmarregionen som har funnit i tre år och visar på samma trend som den i Ljungnäs. Olof berättar att det i år har vandrat upp hundratals mindre gäddor, men också flera runt 60 till 70 centimeter. Detta indikerar att de är tre år och födda i den första årskullen i gäddfabriken. Han tycker det är roligt att se att de överlevt ytterligare ett år ute i havet och tror att utvecklingen kommer att fortsätta i rätt riktning för båda våtmarkerna. 

– Detta är ett starkt bevis på att denna form av fiskevård fungerar, konstaterar han. 

Sportfiskarnas Kalmarkontor tackar samtliga markägare inom projektet "Triss i våtmarker” vilket finansieras med LOVA och LONA-bidrag förmedlade via Länsstyrelsen i Kalmar samt Naturskyddsföreningens projekt Tid för våtmark.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv