20th World Ice Fishing Championship VM i isfiske avgjort 9-10 Mars i Mongoliet. Sverige slutar på en nionde plats.


bildvmlogo


Svenska landslaget har landat i Mongoliet för VM i isfiske.(mormyska)
Landslaget har tilldelats lokala guider som är med laget merparten av dagarna och gör utflykter med aktiviteter och träningsfiske inför helgens stora VM Final.


vmlagetmeshost
Foto: Taivanbat Ganbaatar

Det 20.e World Ice Fishing Championship närmar sig med tävlingstart 11.00 lokaltid på Lördag 9 Mars för dag 1. Tävlingen avslutas på Söndag 14.00 lokal tid den 10 Mars.
Svenska landslaget har laddat upp med träningsfiske i några dagar och har det kallt under träningsfisket -19 grader rapporterades det om igår och fisket bedrevs på ca 10 meters djup.
Magnus Andersson med en tränings abborre.


MankanFoto: Andreas Wetterhall

VM Mästerskapen öppnar som sig bör med en pampig VM ceremoni.

Titta på hela ceremonin via Facebook  Klicka:


Landslagetmedsponsor...


wetterhallitävlingsk...
 

WIFC
För 20:e gången arrangerades VM i isfiske (mormyska). En internationell tävling som arrangeras i olika delar av världen. Usa, Finland, Polen, Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Bulgarien, Estland, Litauen,  Lettland har tidigare besökts av vårt Svenska landslag men i år var det verkligen ett land som få svenskar har besökt för att isfiska, Mongoliet.
En upplevelse av blandad karaktär. Det första andetaget utomhus i huvudstaden Ulan Bator fick hela landslaget att hosta. En snabb googling senare kunde konstateras att denna stad är i topp på listan över de mest förorenade städerna i världen. Detta eftersom befolkningen eldar kol som värmekälla i sina jurtor (tält). Så föroreningen är inte som man kan tro, skapad av industrier.
Efter en bilfärd på ca 6h var vi framme i Karakorum, Tidigare huvudstad på Djingis Khans tid (1200-talet). Du kan inte åka många meter i Mongoliet utan att häpnas av antalet djur som strövar fritt både på slätterna, i bergen och längst vägarna. Får, kor, getter, hästar, kameler, renar, hundar i många tusentals vart du än vänder blicken. Örnar och falkar som kalasar på de djur som fått sätta livet till sitter nöjda och solar sig. Tänk att alla dessa djur har +40grader på sommaren och -40grader på vintern. 
Varje morgon åkte vi knappt 2 timmar enkel väg för att komma fram till tävlingsvattnet. Ingen av oss kommer någonsin igen klaga på svenska vägars kvalitet. Här snackar vi offroad-körning över berg och dalar på en väg som inte var en väg. Något vi vande oss vid konstigt nog. Frågan var bara hur många fordon vi skulle hjälpa loss eller upp för någon backe varje dag. 
Träningsfisket bedrevs 500m ifrån tävlingsområdet på Ugii-lake som är 7x5km stor. Sedan 1971 ett skyddat vatten och av de lokala är sjön helig. Då isen var runt 1,4 meter tjock så var det inga problem att åka bil på isen vilket ansågs okay av de lokala. Att kissa på isen var dock INTE okay så en fick hålla sig hela dagen eller kissa i plastpåse o hänga på dragkroken. Vi fiskade på 11-15 meters djup efter helt vanlig mört och abborre. Dock av större modell då snittvikten på mörten låg på ca 200g. Abborren 300-600g. Rejält kallt på morgnarna (-25 ) för att under eftermiddagarna bli lite varmare    (-10) men med en rejält värmande sol. 
Under första dagarna åkte vi från hotellet kl 07 och var hemma igen vid 19. Långa men härliga dagar med så mycket fiske som möjligt. När officiella träningsdagarna ankom fiskade vi bara 3-4h per dag, men då i direkt anslutning till tävlingsområdet. Det kunde konstateras att varje tävlingsområde bestående av 5st rutor skulle ha varierande fiske. Sämsta rutan skulle man va glad om man fick en fisk. Bästa rutan gissade vi på en vinnarvikt närmare 20kg, på 3 timmars fiske.
Vi fiskade med myskor på 4mm – 5mm på 008-010 lina. Efter utvärdering av mäsk under veckan så drog vi slutsatsen att det mer handlade om att mäska regelbundet än vilken sorts mäsk det var. Det var tydligt under träningen att fisken kom fram till mäsket som sakta singlade ner. Så pass att dom började simma mot nedslagsplatsen redan när mäsket var 5 meter över botten.
Under tävlingens första dag så var det små marginaler som avgjorde respektive ruta. Varje fisk var otroligt viktig då snittvikten var så hög. Anmärkningsvärt var att flera tidigare världsmästare hade det väldigt tufft placeringsmässigt. Det var egentligen bara Litauen som höll en jämn hög nivå. Annars var det topp-placeringar blandat med botten-placeringar. Bäste svensk dag 1 var Johan Kindlundh med en 4:e-placering av 10 startande.
Under andra och sista tävlingen så var förutsättningarna detsamma. I ena änden av området skulle det vara vikter uppåt 20kg och i andra änden skulle det handla om att få en endaste fisk. Undertecknad som fick förmånen att fiska i den ”fisktomma” rutan lyckades dock fånga 2 fiskar medans två tidigare världsmästare nollade. 4 av 10 fick ingen fisk i den rutan. I andra änden av området var högsta vikten 18,8kg vilket är ett nytt världsrekord för VM i isfiske. Bäste svensk dag två vare åter igen Johan Kindlundh med en 5:e-placering vilket gjorde att han slutade på en 19:e plats individuellt. Tabellen vände fullkomligt efter dag två där exempelvis Lettland rasade ner och Usa klättrade upp på en andra-plats. En enormt hedersvärd prestation av det amerikanska landslaget som därmed tog sin första medalj utanför Usa:s gränser. Mycket tack vare ett stort engagerat team på plats som genomförde mycket förberedelser och som under tävling hade ett mycket stort fokus på coachande. Som ett exempel hade Usa 3-4 personer som enbart jobbade med att scanna av runt tävlingsrutorna varje träningsdag för att kunna skapa digitala kartor över vart i rutorna fisken fanns och på vilket djup.
Litauen 1:a, Usa 2:a och Ukraina 3:a. Sverige slutade på en 9:e plats.
Ett stort tack ska riktas till de lokala klubbarna Pro 40 och Pro 50 som tog hand om oss under hela vistelsen med en gästfrihet utan dess like! Hela arrangemanget var unikt utifrån antalet lokala som stöttade respektive landslag. Invigning och avslutningsceremoni var enormt påkostat med många och mäktiga uppträdanden som visade på vilken kulturskatt Mongoliet är. Ett land större än Europa men med en befolkning på bara ca 4 miljoner. En otrolig upplevelse som vi sent ska glömma både vad gäller människorna, naturen, fisket och maten. För när åt du senast murmeldjur till lunch?

Text: Andreas Wetterhall

Följ svenska landslaget på VM på den officiella hemsidan för VM: Klicka:

Resultat dag 1: Klicka:
Resutat dag 2 : Klicka:
Slutställningen: Klicka:


Här är svenska landslaget:

Bildlandslagmormyska...

 

Mer info kommer löpande...Heja Sverige.
 

Kategorier: Tävlingsfiske, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv