SM Mormyska 2024 avgjort 24-25 feb i Värmland

SM Mormyska 2024 avgjort 24-25 feb i Värmland

bildinbjudan
 

Mormyska-SM 2024

Magern, eller Överrudssjön som den även kallas, utanför Grums med dess halvmetertjocka is var slagfältet där årets svenska mästare i mormyska skulle koras. Tävlingen är även en deluttagning till det svenska landslaget i mormyska, Team Sweden Ice. Enligt regelverket skall träningsfiske kunna genomföras från onsdagen före tävlingshelgen, vilket några hugade nyttjade. Både onsdagen och torsdagens träningsfiske förflöt i relativt behagligt väder men under fredagen drog ett stormliknande väder in över den syd värmländska sjön. De som trotsade vädrets makter dagen före tävlingarna hade det svårt att fokusera på sitt fiske då indikatorerna fladdrade likt kolibrivingar och gjorde det ytterst svårt att avläsa om det var fisk som nappade eller inte.
På lördagsmorgonen hade vinden bedarrat och 73 herrar, damer och juniorer spred ut sig runt den första rutan. Som brukligt så var rutorna väl tilltagna och möjligheten att se vad som hände i ena änden av rutan från den andra var som vanligt mycket begränsad. Fisket var relativt svårt då de flesta inte lyckades hålla kvar fisken i sina hål men det fångades både mört, abborre och björkna i skapliga mängder så de flesta var trots allt nöjda med första tävlingsrutan. Bäst lyckades Arne Hellman, Andreas Wetterhall och Greger Carlsson som alla tre lyckades lura upp mellan 2,8 och 2,9 kg.

SMMormyskatävlingbil...På bild syns bland annat: Andreas Wetterhall, Enskede SFK Foto: Kalle Abresparr

Arrangerande klubben SFK Trekroken med Kalle Abresparr i spetsen hade till pausen ordnat med gulaschsoppa som var både varm och smakrik vilket föll majoriteten på läppen. Efter lite samkväm, diskussioner och omknytning av mormyskaspön var det dags för den andra deltävlingen. De flesta trodde att fisket skulle bli bättre med mer mört, vilken ju brukar komma i gång vartefter dagen lider, men så blev det inte. Rutan var fullständigt översållad med snorgärs och det var nog inte många som klarade sig från att få sina fingrar sönderstuckna av deras vassa och smågiftiga taggar. Det var mestadels abborre, utöver de heliumpumpade snorgärsarna, som fångades. Dock lyckades några klura ut var mörtarna häll hus och lyckades därför få upp vikterna en aning. Alla lyckades få fisk men det var bara en dryg tredjedel som lyckades komma över kilot och endast två, Angelica Lindh och Kristian Bergström, som klarade tvåkilosgränsen. Tredje bäst var Magnus ”Mankan” Andersson som mot slutet hittade ”rätt” sorts fisk.

Efter en god natts sömn samlades alla tappra på parkeringen för en sista holmgång på  Magerns is. Vädret under helgen var milt med inslag av sol, men även regn och blåst. Söndagen däremot saknade den gula skivan i skyn som så många gärna hade sett bränna sig genom molntäcket. I stället bjöds det på lite mer vind och tidvis småregn. Förhoppningarna om ett bättre fiske var blandat då lokalbefolkningen menade att området skulle vara mer svårfiskat än de två tidigare som använts under lördagen. Den till ytan största rutan för helgen skulle visa sig leverera mer fisk än de två tidigare till de allra flesta av de tävlande. Skapligt storväxt mört, små och större björknor och en del abborre fick syna skryllorna. Några fick riktigt bra fart på grejerna under isen då de lyckades behålla fisken i hålen medan många bara fick några enstaka i varje hål. Allra bäst lyckades Jan-Henrik Branell med nästa 9 kg fisk, bland annat en rejäl bonusbraxen, Fredrik Samuelsson och Charles Fasth.

När slutresultatet slutligen var färdigräknat kunde Andreas Wetterhall, Marie Axelsson Björklin, Arto Jumisko, Marielle Wikholm, Mikko Paso, Monica Johansson och Simen Kristiansen titulera sig svenska mästare. Vinnare av Folke Anderssons minnespokal, som är ett vandringspris till den som lyckats få högsta totalvikten under SM-helgen, blev Jan-Henrik Branell med nästan 11 kg.

2024-SM,allavinnareAlla SM vinnarna i Mormyska 2024  Foto: Kalle Abresparr

Se alla resultat längre ned på sidan

Efter en del tangentknackningar och musmanövrer kunde även den andra delen av det svenska landslaget presenteras där de tre främsta tävlat sig till en ordinarie plats i landslaget. Bäst av alla lyckades Andreas Wetterhall därefter Arto Jumisko och Peter Eriksson i nämnd ordning. Dessa tre sällar sig till de redan klara från landslagskvalet som genomfördes i Bollnäs.
Ett stort tack till alla tävlande, arrangerande klubb SFK Trekroken samt de företag som sponsrat med de fina priserna.

/Marino Sanvincenti


Se inbjudan
Inbjudan SM Mormyska 2024.pdf (sportfiskarna.se)

Se karta / tävlingsområde

bilderSMmormyskaavgr...

Se startlista: Här:

Resultat SM: Här
Resultat VM kval via SM -24: Här:
 

Tack till Arrangören SFK Trekroken för väl genomfört SM
/Sportfiskarna
 

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv