Trippelt hurra för Sportfiskarna – nya projekt ger fisk fritt fram

oringFritt fram för mer öring! Sportfiskarna har beviljats flera projekt i Gästrikland. Foto: Kristian Svensson.

 

Det brukar sägas att alla goda ting är tre. Det stämmer åtminstone för Sportfiskarna i Gästrikland, som har fått grönt ljus för flera spännande projekt med öringen i fokus.


Trödjeån i Gästrikland är ett framgångsexempel när det gäller att återintroducera öring, vilket du kan läsa om här.
Nu tar Sportfiskarna ån till ännu högre höjder i ett nytt projekt.
Jordbruksverket har nämligen beviljat projekt som avser en handlingskraftig restaurering av både Trödjeån och Hamrångeån. Målet är att båda vattendragen ska nå god ekologisk status, med öring och annan fisk som de givna vinnarna.

Utöver det har även Sportfiskarna fått klart med finansiering av ett projekt som ska skapa fria vandringsvägar förbi Forsmarks bruk i Forsmarksån, tack vare bland annat stöd från Länsstyrelsen i Uppsala län, Havs- och Vattenmyndigheten och Forsmarks kraftgrupp.
Forsmarksån är ett av de större vattendragen i Uppland, och är i de nedre delarna kraftigt påverkad av dammar och det historiska nyttjandet av vattnet. Direkt uppströms det gamla bruket finns det dock ett sammanhängande sjösystem på cirka 800 hektar, och projektets mål är att åtgärda vandringshindren som finns inom Forsmarks Bruk. Med öppna fiskvägar så skulle både öringar och andra arter få betydligt bättre förutsättningar i vattensystemet, till gagn för ekosystemet ända ut till kusten.

Flera års planering

Lars Ljunggren på Sportfiskarna är strålande glad efter beskeden om att han och kollegorna inom kort får sätta spadarna i de aktuella vattnen.
– För projektet i Forsmarksån har vi arbetat med planering i många år. Nu är finansieringen klar och vi har haft en konstruktiv dialog kring hur vi hittar en kompromiss med fiskväg genom den delikata kulturmiljön i Forsmarks bruk, berättar Lars Ljunggren.

Om de två andra projekten säger han följande:
– I Trödjeån fick vi förra året tillbaka ett tiotal vuxna havsöringar från den första generationen vi återintroducerat, nu kommer vi att ha resurser att fortsätta restaurera stora delar av ån. I Hamrångeån har vi tidigare åtgärdat vandringshindren närmast havet, nu få vi resurser att arbeta vidare med vandringshinder högre upp i systemet. Det kan ge mycket fina miljöer för vandrande fisk som havsöring.

Med anledning av alla spännande projekt så kommer Sportfiskarna att behöva rekrytera personal. Kanske är just du personen vi söker efter? Spana in tjänsterna här och skynda dig att lämna in en ansökan isåfall!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv