Girjas går ett steg längre – Sportfiskarna kommenterar beslutet att avlysa fiske

GirjasAnledningen till att fisket är avlyst i två områden är att renarna behöver betet, enligt Girjas sameby. Foto: Anders Lundin


Girjas sameby har beslutat att stänga två områden för fiske och jakt ända fram till sista maj. Sportfiskarna ser med oro på händelseutvecklingen.


I kölvattnet av utslaget i Högsta domstolen så kommer nu det andra beslutet som begränsar möjligheten att fiska inom Girjas sameby. Det första var att enbart människor bosatta i Norrbotten skulle få köpa fiskekort, och nu avlyser alltså samebyn två fiskeområden fram till 31 maj. Det handlar om Urtti och Jiertta, som sträcker sig från Pirttijärvi vidare västerut, söder om Kebnekaise mot Kaitumjaure och Kaisejaure.
Det har inte gått ut något officiellt pressmeddelande från samebyn, men både Norrländska Socialdemokraten och SVT Norrbotten rapporterar om beslutet och har även intervjuat företrädare för samebyn.


Anledningen till avlysningen är att områdena behövs för renen. På grund av dåliga betesförhållanden i skogslandet har man tagit renarna upp på fjället, enligt Girjas sameby.

De aktuella områdena är populära hos bland annat pimpelfiskare, men nu får alltså gästerna söka sig till andra områden.
 

"Kan bli riktigt besvärligt"

Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm höjer ett varningens finger efter Girjas besked.

– Det blir problematiskt när man stänger av fiske för att det finns betande renar i fjällen. Då blir det en annan fråga att hantera än om det exempelvis handlar om känsliga områden för renkalvning som brukar vara betydligt mer begränsat i tid och rum och betydligt enklare att motivera och hantera ur upplåtelsesynpunkt, säger Sten Frohm.

Det ska dock poängteras att problemet än så länge enbart berör ett förhållandevis begränsat område och berör en mycket begränsad del av allmänheten.

– Om detta skulle bli verklighet i hela renskötselområdet, då kan det bli riktigt besvärligt, konstaterar han.

Sportfiskarna återkommer kring händelseutvecklingen i både Girjas sameby och den pågående Renmarkskommittén, där Sportfiskarna sitter med i expertgruppen.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv