Vilket drömprojekt – Sportfiskarna tar helhetsgrepp i härliga Härjedalen!

HärjedalenFler och större fiskar i Härjedalen, samt ett hållbart fiske efter desamma. Det är några av målsättningarna i projektet FishValueZ. På bilden poserar fiskeprofilen Linnea Lönn med en grann abborre från just Härjedalen. Foto: Anders Lundin


Äntligen har alla parter sagt ja! Sportfiskarna får äran att genomföra ett 3-årigt projekt i klassiska fiskeeldoradot Härjedalen.


Härjedalens kommun är redan ett nav när det gäller sportfiske och fisketurism, och lockar varje år tusentals besökare till sina vatten. Men bra kan bli bättre, och där får nu Sportfiskarna den stora äran att sätta sig i förarstolen. Tillsammans med kommunen och fiskeorganisationerna i Härjedalen, har Sportfiskarna beviljats ett 3-årigt projekt av Regionen och Tillväxtverket via Strukturfondpartnerskapet. Även Länsstyrelsen, företagarorganisationer och andra aktörer inom fisket kommer att medverka. Sportfiskarna kunde redan innan jul börja annonsera efter en projektledare.

Projektet FishValueZ består av fyra olika arbetspaket:
1.
Bildande av fyra ”Fiskebygder” i Härjedalen.
2. Framtagande av en fiskeplan för kommunen, som beskriver hur fisket kan utvecklas kring service, fiskeregler, tillgänglighet, fiskevård och information/marknadsföring med mera.
3. Kunskap som grund för utveckling av sportfiskenäringen: Ökad kunskap om ekonomiska värden kopplat till fiske/fisketurism och trender i kunders efterfrågan.
4. Erfarenhetsöverföring och resultatspridning. 

– Vår förhoppning är att arbetet i Härjedalen blir en regional och nationell förebild för utvecklingsarbete. För att sprida erfarenheter kommer flera kommuner i Jämtlands län att delta som observatörer i projektet, berättar Sportfiskarnas vice generalsekreterare Joel Norlin.

Stärka fiskevårdsområdena

Projektet i Härjedalen kan alltså bli en föregångare i Sverige, som andra kommuner och fiskevårdsområden kan dra nytta av, inte minst när det gäller att långsiktigt planera och bygga upp fiskevård, regelverk och serviceinsatser kring sina fiskevatten. Många fiskevårdsområden har också stora utmaningar när det gäller föryngring och utvecklingsarbete, och en ambition är att stärka stödstrukturerna kring dem, eftersom de är den viktigaste aktören i sammanhanget.
– Projektet är väl förankrat och en majoritet av fiskevårdsområdena i kommunen har redan tackat ja till att medverka. Ett av huvudsyftena är just att ge fiskeorganisationerna verktyg i sitt arbete, poängterar Joel Norlin.

Projektet omfattar inte statens vatten i renbetesfjällen, men en förhoppning är att projektet ska gynna dessa vatten ändå. Besökstrycket kan idag vara hårt på enskilda fjällvatten, och genom att utveckla fisket i skogslandet genom fiskevård och förvaltning, så är en förhoppning att besökarna ska spridas i större utsträckning. Kort sagt, win-win för alla. Och förhoppningsvis fler och större fiskar till både Härjedalingarnas och besökarnas glädje.

Framåt tillsammans
Linnéa Rohlin, landsbygdsutvecklare och Janne Gabrielsson, fiskesamordnare på Härjedalens kommun, ser fram emot att äntligen få sjösätta projektet:
– Det känns inspirerande att få fördjupa samarbetet med Sportfiskarna, som under lång tid arbetat för rena vatten och livskraftiga fiskbestånd i Sverige, och kan lyfta fiskefrågorna till en ny nivå för oss i Härjedalen. Våra fiskeorganisationer har under lång tid gjort ett omfattande arbete i sina respektive områden och tack vare deras tid och engagemang så har vi nu möjligheten att göra den här satsningen tillsammans, konstaterar Linnéa och Janne.

En annan som gläds över projektet är Mats Ericsson, som både är lokalpolitiker och turistföretagare i Tännäs.
– En fantastisk möjlighet för oss att genom samordning och samarbete ta nästa steg i att utveckla hela Härjedalen till Sveriges bästa fiskeområde. Till gagn för både fastboende, besökare och det lokala näringslivet, säger en förhoppningsfull Mats Ericsson.

Sportfiskarna söker nu en projektledare till denna satsning, och vi tipsar alla intresserade att söka uppdraget via denna länk!

loggorhärjedalen

 

 

 

 

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv