Vattnet i skolan – ett samprojekt med det lokala avrinningsområdet i fokus

vattnet_i_skolan_low...Vattnet i skolan är ett utbildningskoncept för barn och ungdomar inom Rolfsåns avrinningsområde. Under den pedagogiska utomhuslektionen får barnen bland annat aktivt restaurera sina lokala vattenmiljöer. Foto: Mathias Arnham.

Med naturen som klassrum och allt som lever däri som studiematerial blir projektet Vattnet i skolan ett glädjeskutt i elevernas skolundervisning. Se filmen om projektet.

Rolfsåns avrinningsområde erbjuder en mångfacetterad palett av möjligheter för de elever som bor och går i skolan i området. Det är här Vattnet i skolan verkar, ett partnerskapsinitiativ mellan Lygnerns Vattenråd och Sportfiskarna. Projektets uppgift är att ta ut skolelever inom Rolfsåns avrinningsområde i naturen och under olika pedagogiska aktiviteter få dem att lära sig mer om närområdets vattensystem och de varelser som lever i samröre med detta. Initiativet har satts i rullning av Sportfiskarnas Johannes Johansson och Lygnerns vattenråds Peter Nolbrant där de med gemensam kunskap och kraft leder eleverna genom en minnesvärd utomhuslektion.

– Hela tanken med Vattnet i Skolan är att eleverna själva ska få känna, klämma, lyssna, leta och undersöka, ja använda alla sinnen för att lära sig mer om naturen runt husknuten. Vattnet är epicentrum för den pedagogiska utomhusdagen där eleverna får följa med på en resa längs den lilla bäcken eller vid sjön nedanför skolan. De får leka lekar, delta i fiskevårdsarbete, samla insekter och vattendjur under ledning av oss, berättar Johannes.

Häng med eleverna från Gaddenskolan när de deltar i projektet - se filmen här nedan!

Förutom själva exkursionsdagen kan eleverna fortsätta sitt lärande i skolan med kompletterande utbildningsmaterial som skolans pedagoger kan handleda dem vidare i. Inom projektet kombineras Sportfiskarnas vattenvårdsexpertis med Lygnerns vattenråds lokala förankring vilket ger eleverna en komplett bild av hur allt hänger ihop. Grundtanken är såklart att eleverna ska lära sig mer om naturen, i synnerhet våra akvatiska miljöer, på ett engagerande sätt men även skapa en djupare relation till just den lilla bit av natur de själva lever i. 

– Genom att aktivt delta i naturvårdande aktiviteter får eleverna en djupare förståelse för de akvatiska miljöernas betydelse för både djur och människor. Vi strävar efter att detta ska leda till en starkare anknytning till den lokala bäcken eller sjön, och ett förändrat beteende som speglar denna uppskattning. Att välja att kasta skräpet i papperskorgen istället för i naturen, och att visa ansvar i sitt uppträdande utomhus, summerar Johannes.

vattnet_i_skolan_low...Johannes Johansson och Tove Rosenberg från Sportfiskarna elfiskar. Elverna får sedan inspektera de fiskar som fångas. Foto: Mathias Arnham.

Utbildningskonceptet Vattnet i Skolan vänder sig till allt från förskolebarn till gymnasieelever inom Rolfsåns avrinningsområde. Driver du ett företag kan du stödja projektet genom att bli ”prenumerant”. Som prenumerant erhåller du en rad fördelar som rabatter och guidade vattenvandringsdagar i närområdet. Läs om alla detaljer på Lygnerns Vattenråds hemsida.

Vattnet i skolan finansieras av Leader Sjuhärad med stöd från EU.

Kategorier: Ungdom, Fiske, Fiske i Göteborg, Region, Region Väst, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv