Miljöanpassningarna bromsas igen – Sportfiskarna kritiska  

TurbinTurbiner snurrar på utan miljöanpassning i svenska vattendrag. Foto: Anders Lundin


Omprövningarna av vattenkraftens miljötillstånd är en långbänk – innan de ens har kommit igång på allvar. Fiskar och ekosystemet får återigen betala priset.  


Många aktörer hade siktet inställd på 1 februari, vilket var datumet då omprövningarna av vattenkraftens miljötillstånd skulle återupptas efter den årslånga pausen. Tidöpartierna kom dock överens om att förlänga pausen, och den formella förordningen om ändringen i planen träder i kraft 29 januari 2024, och den har undertecknats av Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). 

Nytt datum är nu 1 april, för de som skulle ha lämnat in sina ansökningar 1 februari. Bland dessa finns bland annat Ljungan, Gullspångsälven och Nyköpingsån.  
Sportfiskarnas förbundsjurist Tomas Lindblad Wieslander suckar och konstaterar:
– Jag har svårt att se att någon är imponerad av regeringens hantering av omprövningen av vattenkraften.  

Beslutet om att vattenkraften skulle få moderna miljökrav var en direkt konsekvens av agerande från EU till följd av Sverige under lång tid struntat i att uppfylla vattendirektivets krav. Till skillnad från andra miljöfarliga verksamheter har vattenkraften under en lång tid kunnat bedriva sin verksamhet utan, eller med otidsenliga miljövillkor. 
Under det år som prövningarna pausats har egentligen inget hänt, samtidigt har de prövningar som påbörjats innan pausen rullat på, bland annat de som avser anläggningarna i Testeboån.  
 

Strid om miljökvalitetsnormerna

– Ovissheten om vad som gäller gagnar varken miljön eller elproduktionen. Den tid som regeringen nu köpt sig ger dock inga större möjligheter till förändringar i regelsystemet. Det som aviserats är förändringar avseende fastställande av miljökvalitetsnormerna för vatten, säger Tomas Lindblad Wieslander. 

Den nationella planen för omprövning av vattenkraften tillkom med bred politisk förankring efter en avvägning mellan olika intressen där det handlade om att ge och ta från samtliga inblandade. Även om Sportfiskarna hade önskat att miljöaspekterna skulle vägt tyngre så innebar planen även en acceptabel kompromiss.  

– Det är djupt olyckligt att regeringens ambition nu verkar vara att låta miljön bli lidande till förmån för andra intressen. I sammanhanget kan nämnas att minskningen av produktion av el till följd av omprövningarna beräknas uppgå till 1,5 TWh. Under den tidsperiod som omprövningarna pågår beräknas elproduktionen från vattenkraften öka med 2 TWh till följd av ändrat klimat, konstaterar Tomas Lindblad Wieslander. 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Ge fan i våra vatten, Strömmande vatten, Region Mitt , Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv