Edsforsen vill ha tillbaka vilda öringen – Sportfiskarna hjälper till

odladöringEn odlad öring från Edsforsen, där fettfenan är bortklippt. Nu ska det bli färre sådana och i stället fler vilda. Foto: Anders Lundin 
 

Ett av Jämtlands mest kända fiskevatten drar nu i handbromsen. Det handlar om Sandvikssjön-Edsforsen som inför nolluttag på vild öring.


Fiskevårdsområdesföreningen kommer att inleda en särskild satsning på vild fisk i sin del av Hårkan, och i synnerhet när det gäller öring. Anledningen är att den vilda öringen har minskat kraftigt i antal de senaste åren, vilket Länsstyrelsens dykinventeringar bekräftar.

– Vi är mycket oroliga, och vädjar till alla att stötta oss i detta, säger Barbro Wilhelmsson som är ordförande i Sandvikssjön-Edsforsens FVO.

Enligt henne och den övriga styrelsen så har något hänt med vattnet och vattenlivet i Sandvikssjön och Hårkan. Flödena höjs och sänks i en takt som de upplever att det inte gjorts tidigare, och det finns farhågor om att öringens reproduktion och tillväxt inte fungerar tillfredsställande.

Till saken hör också att fiskens väg uppströms i vattensystemet spärras av vattenkraftverket i Näsaforsen, vilket historiskt sett haft en mycket negativ påverkan på bestånden.
 

Besökarna vill ha vild fisk

Enligt vattendomen så planteras det årligen ut öring i Sandvikssjön, men detta är snarare en belastning för området, säger Barbro Wilhelmsson.

– Den odlade öringen är illa omtyckt hos fiskegästerna, eftersom man vill fånga vild och vital fisk när man betalar för ett fiskekort hos oss. Den odlade öringen håller en låg kvalitét, både i kondition och utseende, i jämförelse med den vilda öringen. Dessutom konkurrerar den om både föda och ståndplatser med de få vilda öringarna som finns kvar, förklarar hon.

De kommer därför att tacka nej till den odlade fisken och satsa på fiskevård i stället, bland annat i samarbete med Sportfiskarna där de är medlemmar. Sportfiskarna har fått uppdraget att inventera alla biflöden och potentiella lekbäckar i området, och göra en bedömning vilka miljöåtgärder som behövs för att stärka öringstammen.
 

Planterar ut någon annanstans

Om Sandvikssjön-Edsforsen inte lyckas ändra på villkoren i vattendomen när det gäller kompensationsutsättningarna av öring, så kommer de åtminstone att styra utplanteringen till en närliggande tjärn i stället för att de hamnar i Hårkan.

– Vi kommer också, med länsstyrelsens förslag på förvaltningsplan som underlag, att införa förbud mot att avliva vild öring tills vi ser att beståndet återhämtat sig. Vi har även kontaktat kraftverksägaren Jämtkraft AB för att uppmärksamma dem på problemet, med för hoppningen att de kanske kan bidra på något sätt, berättar Barbro Wilhelmsson.

Edsforsen är annars mest känt för sitt lättillgängliga harrfiske, och på den fronten ser det inte lika dystert ut. Däremot visar dykinventeringarna att antalet stora harrar är färre än förhoppningen, och det kommer därför att införas ett fönsteruttag inför nästa säsong. Detaljerna i de nya fiskereglerna kommer att beslutas på årsmötet i februari.
– Vi i styrelsen är helt eniga om att vi ska satsa på den vilda fisken från och med nu, hälsar Barbro Wilhelmsson.

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv