Öresund välkomnar världen

integrationsfiske_lo...Tatiana Mekh med en vacker torsk från Öresund. En av det sista tillåtna torskarna från "Sundet". Nästa år tillåts inget fiske efter torsk. Foto: Mathias Arnham.

I ett unikt integrationsprojekt har Sportfiskarna, med stöd från Länsstyrelsen Halland, bjudit in asylsökande i regionen till fiskeutflykter. Initiativet kulminerar i den årliga turbåtstutflykten där deltagare från skilda kulturer tillsammans får njuta av Öresunds spännande artrikedom.

Vandia kastar loss och lägger en gir runt kajen. Däcket är fullt av förväntansfulla själar, några har aldrig tidigare hållit i ett spö medan andra fått fisket med modersmjölken. Novemberbrisens milda vindar smeker våra anleten. Dagens väderprognos är snäll, inga starka vindar och tillräckligt med plusgrader för att palla med ett fyratimmarsfiske i jeans. Ibland hittas sillen ett stenkast utanför kajen men idag får vi korsa sundet för att söka lyckan utanför Vens norra spets. Det är en brokig skara deltagare vi har ombord, allt från tonåringar till äldre, människor från världens alla hörn. Säkerligen tio nationaliteter.

integrationsfiske_lo...Det gäller att vara snabb ner när fisken befinner sig under båten. Foto: Mathias Arnham.

Glittrande fiskfjäll och ung optimism
Skepparen ringer i klockan och i nästa andetag dalar 25 sillhäcklor mot botten. Upp kommer torsk, gråsej en och annan makrill och såklart sill. Stämningen är på topp. Det trasslas och skrattas om vartannat. Dyrbar matfisk täcker fångsthinkarnas bottnar. Småtorskarna kastas tillbaka i havet igen, en och annan klarar måttet och får åka med hem. På styrbord sida står Marian Husseini och hennes syster Nargs och reder ut ett trassel. De har precis fångat sina livs första fiskar och gläds åt makrillens vackra teckning och sillens glittrande fjäll.

integrationsfiske_lo...Marian Husseini med hennes allra första spöfångade fisk. Glädje. Foto: Mathias Arnham.

– Jag har aldrig fiskat förut men det här är kul, yttrar Marian och petar bort några fjäll från handen.

Marian, som nyligen firade sin 14:e födelsedag, har tillsammans med sin äldre syster lämnat Afghanistan för att bygga upp en ny tillvaro i Sverige. För tillfället är deras hem ett asylboende i Halmstad, men de när drömmen om en egen bostad och en trygg framtid. Som många andra i hennes ålder, har Marian stora ambitioner. Hon vill göra avtryck i världen. Hennes framtidsvisioner varierar från att bli bordtennisproffs till att ha en inflytelserik karriär som influenser. Mellan raderna av ung optimism, anas en skugga av hennes svåra förflutna. En stund på havet skingrar tankarna och ger tillfällig ro.

integrationsfiske_lo...Sillfiske på Öresund blir ett minne för livet. Ett gott sådant. Foto: Mathias Arnham.

En handfull olika arter
Fisket för dagen är okej men inte mer men det ser ut som de flesta fångar fisk, vissa mer än andra. För över halar en jeansklädd kvinna upp en torsk av godkänd storlek. Hennes färgglada naglar ger liv åt fångstbilden, som hon bjuder på innan torsken hamnar i hinken. Tatiana, som kvinnan heter har flytt krigsdrabbade Ukraina och har sedan en månad tillbaka befunnit sig på säker mark i Sverige. Även om de begränsade kommunikationsmöjligheterna utmanar klarläggandet av detaljerna, är det omöjligt att ta miste på den gnistrande blicken och uppenbara glädjen i stunden.

integrationsfiske_lo...Tänk vilka anrättningar dessa fiskar kommer förädlas till. Nya spännande kryddblandningar till årets julsill? Foto: Mathias Arnham.

Det blir en kort och intensiv fiskeperiod. Vi testar flera platser runt Vens norrsida men det är svårt få igång det där explosiva sillracet, där häcklan fylls på några sekunder. De fiskar som kommer upp har faktiskt krävt en gnutta tålamod. Sammanlagt fångar vi en handfull olika arter och alla har åtminstone en och annan fiskmiddag att se fram emot. 

Ny kurs framåt
Syftet med den här dagen har aldrig varit att maximera fångstkvoten utan att på ett smakfullt och avkopplande sätt visa upp en del av Sverige och ge människor i en pressad situation en chans att umgås under trevliga omständigheter.  
Innan Vandia glider in i hamnområdet hinner vi byta några ord med en trevlig kille från Azerbajdzjan, Ruslan Nasirov. Han är mycket nöjd med dagen och berättar öppet om hur han som journalist med ”fel” politisk åskådning flytt diktaturregimen i hemlandet. Svenskan har lite mer att önska men engelskan är mer än god.

integrationsfiske_lo...
Ruslan Nasirov är politisk flykting från diktaturregimen Azerbajdzjan. Idag torskfiskare på Öresund. Mathias Arnham.
– Jag har bott i Sverige i sex månader och hoppas kunna stanna här och arbeta som journalist. Jag måste bara lära mig språket. Det är dagar som den här man känner livet igen, säger Ruslan och ler brett.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fiske i Göteborg, Fiske i Malmö, Region, Region Syd, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv