Ännu en våtmark står klar på Öland!

våtmark-bödakanalen-...Den nyanlagda våtmarken längs med Bödakanalen på norra Öland.

Sportfiskarna har just färdigställt anläggandet av en våtmark i anslutning till Bödakanalen längst upp på nordöstra Öland. Detta är den andra åtgärden längs kanalen sedan 2018 då den flera hektar stora våtmarken Brokhål restaurerades. Åtgärden kommer bland annat att gynna abborre och gädda.

– Vattendraget är sedan länge fördjupat och uträtat längs hela sin sträckning och av de våtmarksmiljöer där lokalbefolkningen i början på 1900-talet kunde fånga gäddor finns idag ingenting kvar. Just därför blir varje åtgärd av detta slag extra värdefull, säger projektledaren Tobias Berger på Sportfiskarnas kontor i Kalmar.

Cirka 6000 kubikmeter jordmassor har omfördelats i anslutning till kanalen och därmed skapat en våtmarksyta om cirka en halv hektar, med en djupare del och flacka, grunda strandmiljöer.

– Våra provfisken har visat att det idag varken leker abborre eller gädda i kanalen, men denna våtmark kommer så snart vegetationen etablerat sig erbjuda fina, framtida lekmiljöer för dessa arter. Eftersom arterna helt saknas här och i närområdet ser vi för närvarande över möjligheterna till återetableringsförsök, berättar Tobias.

Mer vatten i odlingslandskapet likt detta kommer gynna den biologiska mångfalden generellt men även bidra till att rena vattnet innan det når Brokhål och sedermera Östersjön.

– Vi vill rikta ett stort tack till markägarna som med sin goda vilja gjort detta möjligt och hoppas att fler vill vara med i arbetet att göra Bödakanalen och andra platser på ön till friskare och mer levande vattenmiljöer igen, avslutar Tobias.

Ölandsvatten 2.0 är en fortsättning på Ölandsvatten där förbundet i nära samarbete med markägarna restaurerade sex våtmarker på ön. Projekten har finansierats genom statliga LONA-bidrag, lokala naturvårdssatsningen, via Länsstyrelsen i Kalmar län. Samarbetet med våra viktiga medfinansiärer Birdlife Sverige, Ölands Vattenråd, RWE:s miljöfond/Borgholms kommun, Ölands Ornitologiska Förening och Ölands Sportfiskeklubb fortsätter.

För mer information:
Tobias Berger, projektledare, 073- 072 67 67, tobias.berger@sportfiskarna.se

lona-puff-400

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv