Snöig succéstart på lovfisket för Sportfiskarna i norr

LovDet lyftes upp flera fina regnbågar under första dagen under lovfisket i Gästrikland! Foto: Pär Dahlgren


Över stora delar av landet har det fallit snö, vilket både förgyllde och bitvis försvårade förutsättningarna för Sportfiskarnas succéartade lovfiske i Norrland.


Vi har just nu ett höstlov med massor av roliga aktiviteter i Sportfiskarnas regi. För våra medarbetare i norra regionen är snön och kylan en utmaning när det kommer till fiske på öppet vatten, men trots tuffa förutsättningar har det varit succé!

Ricky Hermans på Jämtlandskontoret bjöd in till fiske i Östersund vid Frösöbron, och det dök upp över 40 deltagare redan första dagen. Fisket var inte det bästa i minusgraderna, men det drillades åtminstone ett par fiskar till besökarnas stora glädje.
– Fantastiskt att det kom så många, det visar att det finns ett stort intresse för både fiske och friluftsliv i Östersund, säger en glad Ricky Hermans.

Även Pär Dahlgren, som är ungdomsansvarig i Hälsingland/Gästrikland, rapporterar om en succéstart på höstlovsfisket.
På programmet stod regnbågsfiske i Bergvik, gäddfiske i Bollnäs och abborrfiske i Gävle. Under första dagen trotsade ett gäng tappra ungdomar vädret och tog sig ut till Långkässlingen för att testa regnbågsfisket. De som hade bra kläder och lite tålamod lyckades alla få fisk. Sju fiskar kom upp fördelat på sju ungdomar – inte illa!

Läs här hur programmet för Höstlovsfisket ser ut, och delta om du har chansen!


Pär Dahlgren vill också ta tillfället i akt att reflektera över den fullspäckade verksamheten som varit under 2023. Här lyfter han fram några tillfällen som gjort särskilt starkt intryck hos honom:

”Det är viktigt att ta sig tid att reflektera över verksamheten och de aktiviteter som har utförts. Att fundera över vad som blivit bra och vad som har blivit mindre bra, varför det blev så och hur det kan göras bättre till nästa gång.

Gävle2Ett fint minne från hösten, Edwin med två fina regnbågar från Djuptjärn i Järbo. Foto: Pär Dahlgren


Roligast är det såklart att tänka tillbaka på de aktiviteter som blivit riktigt lyckade. Ett av guldkornen är en aktivitet som genomfördes nu på senhösten i riktigt ruggigt höstväder. Med hjälp av medel från Leader Gästrikebygden ordnade vi tillsammans med Naturhjältarnas 4H gård och Järbo SFK en barn- och ungdomsdag med regnbågsfiske i fokus. Fantastiskt taggade barn och föräldrar och ett fantastiskt engagemang från fiskeklubben. Ser verkligen fram emot ett fortsatt samarbete med fiskeklubben för att göra en satsning för att få i gång en fin barn- och ungdomsverksamhet.

Stort intresse för naturen

Ett annat guldkorn är från en skolbäckenaktivitet som genomfördes inom projektet Skolbäcken Gävleborg. Elever från mellanstadiet från Enångers skola fick bege sig ned till Enångersån för att utföra fiskevård, lära sig mer om dess invånare och dess ekosystem. Dagen blev fantastisk på alla sätt med strålande väder och otroligt nyfikna och engagerade barn. Flera av barnen blev så begeistrade att det helt bestämt skulle ordna egna bottenfaunahåvar för att fortsätta undersöka livet i ån på egen hand. Detta är för mig ett tydligt kvitto på att konceptet Skolbäcken verkligen gör skillnad. Att det verkligen inspirerar till ett större intresse för vattenmiljöer.

Till sist vill jag också lyfta fram vår ungdomsledarträff som genomfördes i Rättvik. Där träffades grundare och medlemmar från olika fiskeklubbar och föreningar från många delar av landet för att dela erfarenheter kring barn- och ungdomsverksamhet. Vi fick också inspireras av Jonas Rantanens otroliga arbete för att tillgängliggöra fisket för alla inom de områden han förvaltar och hans engagemang för barn och ungdomar. Det var en fantastiskt trevlig helg som jag varmt rekommenderar klubbar och föreningar som antingen har barn- och ungdomsverksamhet eller har planer på att starta att delta på vid nästa tillfälle.

Sedan i vinter ser vi fram emot många härliga isfiskepass och hoppas att det blir många skolklasser som hänger på ut och bygger risvasar via skolbäcken på is”.

Nu ser vi alltså fram emot resten av vintern – där vi hoppas att många vill hänga på Sportfiskarna och våra härliga aktiviteter!

Gävle1Ett härligt sommarminne, Essey med en gädda från Bysjön i Ockelbo. Foto: Pär Dahlgren

Kategorier: Nyheter förstasidan, Ungdom, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv