Näkten nysatsar – filmar med Falklind och blir medlem i Sportfiskarna

ny
Filmaren Martin Falklind spelar in uppföljaren till Fiskarnas Rike i Näkten, där fiskevårdsområdets ordförande Anna Hallgren nysatsar för att stärka fiskbestånden i sjön. Foto: Johan Falklind
 

Näkten i Jämtland är vida känd för sina granna rödingar och grova gäddor. Nu nysatsar fiskevårdsområdet för att stärka både fisk och sin verksamhet.


Näktens Fvo är nämligen den senaste i raden av föreningar att bli medlem i Sportfiskarna, vilket innebär en lång rad förmåner och möjligheter. Under torsdagen hälsade Sportfiskarnas kommunikatör Anders Lundin på ordförande Anna Hallgren och det övriga gänget, när de genomförde det synnerligen angelägna arrangemanget Rödingdagen 2023 vid Näktens strand.

Föreningen bjöd in allmänheten för att beskåda arbetet med att stärka beståndet av röding. Detta genom att klämma lekmogna fiskar på rom, och sedan placera ut den befruktade blandningen på nya lekplatser som länsstyrelsen ställt i ordning. En förhoppning är alltså att rödingen ska etablera nya lekplatser, eftersom de i dagsläget bara leker på enstaka ställen i sjön som är sårbara.

–      Ett stort problem är att sjön sänks och att rom torrläggs innan den hinner kläckas, berättar Anna Hallgren och tittar bekymrat ut mot lekplatsen några meter från stranden där vi står.

Precis där har Martin Falklind och Johan Falklind en stund tidigare filmat några lekande rödingar. Martin och hans team har fått både nationella och internationella utmärkelser för sin trilogi Fiskarnas Rike, som blev en stor succé när den visades på SVT. Just nu är håller de på med en uppföljning, där de bland annat går på djupet i Näkten.

–      Vi är helt enkelt här för att berätta om engagemanget för att rädda rödingen. Folk över hela Sverige kontaktar oss och vill att vi filmar vatten där fisk far illa, eller berättar om folk som kämpar för att rädda enskilda bestånd. Såklart vill vi uppmärksamma Näkten-rödingens situation, berättar Martin Falklind.

romAnders Dahlén från Länsstyrelsen klämmer ur rom från en lekmogen Näkten-röding. Foto: Privat


Filmen om Näkten-rödingen kommer att sändas under vintern 2025, och förhoppningen är att den får fart på beslutsfattarna så att de vill hjälpa fisken på traven.

–      Ett viktigt steg att stärka beståndet är att minska det riktade nätfisket på röding, vilket också skett, säger Anna som ser fram emot att fördjupa samarbetet med Sportfiskarna och eventuella insatser för både rödingen och de andra arterna i sjön.
Hon riktar också ett stort tack till styrelsen i Näktens fiskevårdsområde, länsstyrelsen, Martin Falklind och Sandnäsets byalag som tillsammans med alla besökare gjorde Rödingdagen 2023 riktigt lyckad.

Gör som Näktens fvo du också! Nysatsa och gå med i Sportfiskarna, där ni får massor av förmåner och gör fiskevården en stor tjänst! Här kan du läsa mer!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv