Kraftsamling i norr – konferens om laxen och öringen

LaxSportfiskarnas medarbetare Glenn Douglas är en av alla experter som föreläser på konferensen Silver and Pearl. Anmäl dig du också! Foto: Sportfiskarna


Om du betraktar dig som laxvän och är sugen på en kunskapshöjning, så är det läge att boka in en spännande konferens. Silver and Pearls är namnet och datumet är 7–8 november.


Allmänheten ges en gyllene chans att delta på en konferens där stora delar av landets lax- och öringexperter finns representerade. Sportfiskarna och Länsstyrelsen Norrbotten står bakom arrangemanget, via EU-projektet LIFE Revives, och platsen är Kulturens Hus i Luleå.

Sportfiskarnas personal i Norrbotten kommer naturligtvis att vara på plats för att sprida sin kunskap i ämnet. Både Glenn Douglas och Sven Norman har exempelvis en varsin station i det digra föreläsningsprogrammet, liksom Sportfiskarnas musselexpert Niklas Wengström.

Huvudtemat är som sagt laxen och öringen, och hur vi tillsammans kan säkra vildstammarnas fortlevnad och utveckling. Just i år blev laxsäsongen en stor besvikelse. Trots bibehållna regleringar av fisket slog prognoserna fel och endast en bråkdel av den väntade laxen kom tillbaka till våra älvar.

–      Laxbeståndet har varit på uppåtgående men under de senaste två åren har det visat tecken på att någonting händer i Östersjön. Beståndet har inte fortsätt att återhämta sig som det borde, konstaterar Glenn Douglas.


Dystert, ja. Hopplöst, nej!

Genom klok förvaltning och skarpa politiska beslut kan vi ge vildlaxen och öringarna bättre förutsättningar.

–      Viktigaste frågan är hur vi ska kunna ha en riktigt adaptivt och hållbar förvaltning av laxbestånd inom vildlaxälvarna, säger Glenn Douglas och uppmanar både fiskevårdsområden, samfällighetsföreningar, fiskeförvaltare och laxvänner att anmäla sig till konferensen.

Sista anmälningsdag är 31 oktober, men vi tar emot senare anmälningar också om platser fortfarande finns.

Varmt välkomna! Här anmäler du dig!
 

NY

Kategorier: Nyheter förstasidan, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv