Nu simmar fisken fritt i Bergshamrån

bergshamra
Foto: Victor Sandberg / Projektledare Micael Söderman visar entreprenören var den 800 kilo tunga stenen ska ligga i Bergshamraån

Bergshamraån är en av Norrtälje kommuns största kustmynnande vattendrag. Trots det så torkar det nästan ut under sommaren eftersom hela systemet är kraftigt dikat och alla sjöarna är sänkta. Några hundra meter uppströms Bergshamraviken ligger den fina kulturmiljön Kvarngården. Där finns en gammal kvarn som under lång tid utgjort ett vandringshinder för alla arter förutom öring.

På vårarna har det gått att se mängder av gäddor, vimmor, abborrar mfl arter som kämpat för att försöka ta sig förbi. Under hösten har Sportfiskarna trösklat fallet och vi bedömer nu att fiskarna kommer att kunna ta sig förbi i vår. Sportfiskarnas projektledare Micael Söderman berättar att det i andras regi samtidigt pågår projektering av tre sänkta sjöar uppströms fallet. Dessa kommer helt säkert kunna fungera som lekområden för de fiskar som stiger. Och slutligen kommer det bidra till ännu bättre fiske i den utanförliggande Bergshamraviken. I viken mynnar även Enviksbäcken där vi tidigare byggt en lyckad gäddfabrik och byggt bort ett vandringshinder. Trösklingen av Kvarnfallet är finansierat av LOVA fördelat av Länsstyrelsen i Stockholm och företaget Catena. 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region, Region Mitt | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv