Nu simmar 20 000 nya laxar i Vättern

fiska-lax-fran-land-...
Foto: Kristian Keskitalo / Utsättningarna av laxsmolt är grunden för det populära fisket efter lax i Vättern. Bilden är hämtad från en artikel om fiske från land efter lax på Svensktfiske.se.

Sportfiskarna kan nu meddela att totalt 20 000 smolt av Gullspångsstam har satts ut i år. Smolten är av hög kvalitet och håller fin storlek.

Ungefär 6 000 smolt sattes ut på våren och resterande 14 000 smolt utplanterades under hösten. Likt tidigare år gjordes utsättningen i sjöns sydvästra del. Utsättningen finansieras genom fiskeavgiftsmedel och insamlingsstiftelsen Mer lax i Vättern. Smolten kommer nu att växa till sig och utgöra grunden för det populära fisket i sjön, både från land och vid trolling.

Just nu simmar även cirka 150 laxar med sändare i Vättern i syfte att få bättre förståelse för laxen beteende rörelsemönster.

OBS, VIKTIGT: om ni skulle fånga en lax med en sändare lämnas de till Länsstyrelsen i Jönköping eller Sportfiskarna i Jönköping.

Kort om utsättningarna:
Sedan mer än 40 år tillbaka sker kontinuerliga utsättningar av lax i Vättern med syfte att kompensera fisket för bortfallet av en nedströmslekande öringstam som slogs ut i början av 1900-talet till följd av utbyggnaden av vattenkraften i Motala ström. Mängden utsatt fisk har varierat under åren och länsstyrelsernas målsättning sedan 2004 har varit att sätta ut 20 000 laxsmolt årligen. 

Frågor om utsättningen besvaras av: Mattias Larsson, 0707–566229, mattias.larsson@sportfiskarna.se

Läs fler webbnyheter om laxutsättningarn i Vättern:

Positiv trend för laxfisket i Vättern under hösten

Sportfiskarna tar över ansvaret för laxutsättningarna i Vättern

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv