Bra fiske på årets SM i gäddtrolling

pallen-SM-gaddtrolli...
Foto: Kalle Abresparr / Topp tre på SM i gäddtrolling 2023.

Team Pike 2000 bestående av Fredrik Johansson,Michael Norén fångade totalt 438 centimeter gädda och vann därmed årets SM i gäddtrolling på sjön Barken i Dalarna.

Tävlingsvattnet i år, var Barken i Dalarna, med start ut från Smedjebacken.32 team anmälda till start, och förväntningarna på topp, för nu ligger ju den Svenska Mästare titeln i Gäddtrolling 2023 i potten.

Arrangören, Barkensjöarnas FVOF, med Patrik Johansson i spetsen fixade arrangemanget, helgen den 30 september-1 oktober 2023. Föreningen förvaltar det fiske som ingår i Barkensjöarnas fiskevårdsområde i Smedjebackens kommun, Kopparbergs län, samt del av Norbergs och Fagersta kommuner i Västmanlands län. Förenings syfte är att samordna fiskets bedrivande och fiskevården, att främja fiskerättsinnehavarnas gemensamma intressen samt att möjliggöra upplåtelse av fiske till allmänheten genom försäljning av fiskekort.

Fisket under tävlingen visade sig vara riktigt bra för de flesta, vilket också gjorde avtryck i resultatlistan, för de 11 teamen i topp hamnade samtliga på över fyra meter på sina fem längsta fiskar, och vinnare teamet hade 438 cm fördelat på sina fem längsta gäddor.

20230930_082707Foto: Barbro Schützer / Bild från tävlingstarten.

Janneoch113cmGädda-k...
Foto: Stefan Gren / Jan Fredriksson i Team Siljan tog helgens längsta gädda, En rejäl madame som mättes till 113cm.

Här följer ett referat från Vinnarteamet, så som de har upplevt SM helgen:

SM-Finalen i gäddtrolling 2023 – Team Pike 2000 berättelse.

Gäddtrolling är något som står teamet varmt om hjärtat då vi har varit med och tävlat i 23 år på olika sjöar runt om i mellan Sverige. I vårt distrikt är vi många duktiga gäddtrollare så det är inte jättelätt att kvala in till SM, vi misslyckades året innan med några få centimeter.

Förberedelsen för SM i gäddtrolling började redan tidigt i  då vi fick reda på vilken sjö vi skulle fiska på.Barken är en sjö som kändes som den skulle passa oss bra och vi bestämde oss att satsa allt på denna tävling!

På SM är det de 5 längsta gäddorna som räknas och det fick oss att fundera på ett lite nytt upplägg vad gäller betesvalen. Normalt brukar vi köra med 16-18cm wobbler men nu fick vi tänka om lite och satsa på lite större beten för att öka chanserna till större fisk. Några större gummi beten köptes in och  i slutet av augusti styrde vi bil och båt mot Barken för att reka lite inför tävlingen. Efter att ha stämt av lite med folk som har koll på sjön och genom att studera sjökort och tidigare resultat noga så hade vi lite olika alternativ att kolla upp!

thumbnail_IMG_5566-k...

Foto: Michael Norén.

Vi började i mellanbarken och omgående  så kom det en bra fisk på över 90cm på en Savage gear 4D line thru Roach 32cm (vi kallar den Braxen). Även nästa fisk valde samma bete!

Området kändes hur bra som helst och vi fortsatte och provade andra delar av sjön men inget snack om vilket bete som de större gäddorna gillade i sjön och var vi skulle ta vägen på tävlingen.En plan började ta form då en kombo av Braxen och våra säkra tävlingsbeten skulle få åka efter båten i 2 knop i mellanbarken!

 På lördagen så var det full fart mot våra positioner och de flesta båtar valde Norra Barken till vår glädje men några valde att lägga sig i mellansjön.

 Vi satte ut våra beten i blå nyans då det skulle bli sol hela dagen och hugg på utlägg på en tomic 7 tums och en 62cm gädda gled in i håven, tätt efter det så kom en på 66cm!  Vi låg helt rätt…

Vinden ökade och vi kämpade på då vi undvek läsidan då det nappade bra där vi låg. Vi närmar oss den norra delen av mellansjön och ett dubbelhugg drar på och en av fiskarna drar iväg så linan sprutar.

Braxen har överlistat en av sjöns stora och en nervös drillning tar fart!

Vid håvnings ögonblicket var det kaos i båten! Jag tittar till på min team kamrat som står med håven och ser att det hänger en 55cm gädda med wobbler i hans byxben!  Men trots en gädda hängande och en vind som var mer än man önskade vid håvning så gick det vägen. Vi fick upp en riktigt fin gädda på 107 cm och glädjen var total i båten! Vår plan att köra med Braxen hade gått hem! Vi fyllde pappret och kunde summera dagen som lyckad med tre gäddor över 80 centimeter med en kicker på 107 centimeter!

I hamnen så visade sig att duktiga teamet Blackmaster fiskat bra men för övrigt så hade det varit sparsamt med stor fisk överlag.  

Vi ligger på andra plats inför dag två och känner att vi kan vara med och slåss om medaljerna och det gör oss riktigt taggade inför söndagen. Planen är att byta ut våra två kortaste gäddor som var 69 och 70 cm och få alla över 80 cm och det kändes inte som en omöjlighet.  

På söndagen var det full fart mot mellansjön och 2 fiskar kom upp omgående men inga av bättre storlek tyvärr! En 7 tums blå tomic började leverera fisk men sen dog vinden helt och sjön blev som en spegel och fisket dog ut.

Timmarna gick och tiden började tryta och vi får några 65-70cm gäddor  men vi var fast besluta om att det finns fisk av bättre kaliber kvar där vi låg och körde på djup branterna!

Alla båtar som hade legat vid oss hela dagen börjar göra förflyttningar till norra Barken så till slut så var vi helt själva förutom en båt kvar.

 Och då, som en skänk från ovan, kom vinden och direkt så drog det på en bättre fisk på 86 cm och även den satte tänderna i vår gummibraxen!  Lagom tills att den fick friheten åter så bugar ett av ytspöna och knarren går. Även denna fisk är över 80 cm och vårt mål med alla fem över 80 cm var i hamn! 

Frågan var om det skulle räcka till seger? Flera team hade haft mycket bättre fiske dag 2 fick vi höra och en spänd väntan var ett faktum.

Till slut visade det sig att vår längd på 438cm (med en medellängd på 87.6cm) skulle bli helgens längsta totallängd med 3 cm till goda till 2an Team Kuling.

Ett stort ögonblick för 2 gamla gäddtrollare från Närkeslätten som efter 23 års tävlade och 100tals gäddor fick guldmedaljerna runt halsen. Stort tack till arrangören för en bra genomförd tävling!  Stort grattis till övriga team som fiskade bra! Och Välkomna till sjön Skagern nästa år, då Örebro distriktet arrangerar SM!

Med vänlig hälsning,  Micke och Fredrik, Team pike 2000

----------------------------------------------------------------------------------------

Så till Resultatet, som baseras på teamets fem längsta fiskar, och vi konstaterar att, efter två dagars fiske, så har vi ett resultat!

Sportfiskarna lyfter på fiskekepsen och gratulerar Team Pike 2000 till SM-titeln 2023.

Topp tre, är som följer:

1:a Team Pike 2000 438 cm.

Fredrik Johansson,Michael Norén

2:a Team Kuling 435 cm.

Linus Eriksson, Mats Karlsson, Leo Engström

3:a Team Blackmaster 428 cm.

Niklas Hedin, Per Aneman

Stort Grattis till er.

Ni har härmed er plats klar inför SM Gäddtrolling 2024, där Nora Gyttorp, Örebro distriktet står för arrangemanget.

I övrigt hänvisar vi till den kompletta resultatlistan. 

Text: Kalle Abresparr.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Tävlingsfiske, Gädda | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv