Här är vinnarna i Göteborren 2023

goteborren_2023_lowr...
Sportfiskarnas Per-Erik Jacobsen går igenom reglerna för årets tävlingsdeltagare. Foto: Mathias Arnham.

Årets tillställning av Göteborren blev svårfiskad och när bucklorna delades ut så stod det klart att trägen vinner. Trots utmaningarna lyckades Marcus Fredriksson hiva upp hela nittio centimeter abborre.

Sportfiskarnas årliga folkfest Göteborren fortsätter att locka stadsfiskare från alla hörn. Med över 110 deltagare, från proffs till entusiastiska barnfamiljer, är det inte bara en uppskattad tävling utan även en festlig hyllning till stadsfisket och abborren i sig. Hur som helst ska det tävlas: det är den sammanlagda längden av de tre längsta abborrarna som avgör hur högt upp i resultatlistorna du hamnar. Alla abborrar ska fotas mot tävlingsbrädan och efter det ska fisken återutsättas i sitt rätta element. Tanken är att beståndet av cityabborrar inte ska påverkas av tävlingen. Det finns en tävlingsgrupp för seniorer och en för juniorer men du kan även tävla i lag, två och två. Ytterligare pris delas ut för längsta fisk och då spelar det ingen roll vad det är för art som hugger över betet. Enbart artificiella beten med högst två krokar får användas. 

goteborren_2023_lowr...
Det gäller att få med sig det mesta då abborren vissa dagar är mycket kräsen. Foto: Mathias Arnham.

Abborrfisket har varit på frammarsch under några år och det märks att det alltmer bassinfluerade sportfisket spridit sig allt mer. Det snackas allt från Neko-riggar till saltinjicerade NED-jiggar till mer traditionella beten som klassiska curly tail-jiggar. Lätta snabba spön med toppig action på en sju åtta fot är vanliga och slänger man ett getöga i tävlingsdeltagarnas betesboxar så är det även tydligt att hårdbeten av typen bladebaits och spinnertails är populära. Dovare kulörer i brunt, grönt och mörkrött dominerar färgvalen. På en stenmur bakom tälten sitter kompisarna Nils och Gunnar – de tävlar i lag, främst mot papporna som finns bland de konkurrerande lagen:

goteborren_2023_lowr...
Nils Lagerfors och Gunnar Weimann ser fram emot att slå farsorna i abborrfiske. Foto: Mathias Arnham.

– Igår fick vi reda på att vi skulle vara med och fiska i Göteborren. Vi hoppas på att få lite hjälp av våra pappor som också är med och tävlar för vi har aldrig fiskar här tidigare. Det viktigaste av allt är att vi får mer fisk än våra pappor, skrattar Nils.

goteborren_2023_lowr...
Eric Pettersson och Erik Holmkvist är nya med kanalfisket men tror på att influenser från norr kan få abborren på fall. Foto: Mathias Arnham.

Framför ett brofäste i Stora Hamnkanalen står kompisarna Erik och Eric och trixar med sina utrustningar. Eric som är på bortaplan försöker lista ut hur abborrarna i Göteborgs kanaler fungerar. Och det är tydligt att de inte är lika lättlurade som släktingarna norr över. 

– Det är första gången vi är här, abborre brukar jag i vanliga fall fiska i Jämtland så det här är lite nytt. Jag har satt på en dropshot – vi får se hur långt vi kommer med den, säger Eric.

goteborren_2023_lowr...
Fiske i stadsmiljö är häftigt - det gäller bara att lista ut vad abborren biter på. Det varierar från dag till dag. Foto: Mathias Arnham.

SMHI:s krispiga väderprognos: köldslagen med värmande solstrålar framåt dagen gick i lås och vid tävlingstidens slut kunde vi åter gratulera ett gäng glada vinnare i spridda åldrar. Flest centimeter abborre lyckades seniorvinnaren Marcus Fredriksson hiva upp. Prick 90 centimeter närmare bestämt, och en dag som denna med många blanka papper så får det anses som ett bra resultat. Bäst av juniorerna fiskade Noah Engelbrecht (72 cm) och förutom junior-tvåan Zubayr Muric (63 cm) kunde förra årets förstapristagare Andreas Lundberg beträda tredjeprispallen. 

goteborren_2023_lowr...
Harald Olivegren (på bild) och El-GE-kompanjonen Hans Gäfvert kom tvåa i lagkategorin. Foto: Mathias Arnham.

Priser från oss på Sportfiskarna, sponsorerna Tajltlajn/Strömwalls, El-GE Sportfiske och Gunki delades ut till de glada vinnarna. Och även om det varit trögfiskat i dag så är det tydligt att några entusiaster tror på att det snart ska bli bättre.

– Jag tror inte abborren riktigt kommit in än. Förra året var det grymt fiske från november ända in i december. Hoppas det blir lika bra i år, avslutar Melvin Claesson från sportfiskeklubben Westrogothia. 

Vill du ser mer bilder från Göteborren 2023? Kolla in Sportfiskarna region Väst på Instagram och Facebook.

Resultat

goteborren_2023_lowr...
Här syns årets vinnare av Göteborren. Fr.v. Anders Hesselgren, Erik Hesselgren (far och son Hesselgren vann även lagtävlingen), Marcus Fredriksson, Noah Engelbrecht, Zubayr Muric och Andreas Lundberg (vinnaren av Göteborren 2022). Foto: Michael Seeberg.

Seniorer:

  1. Marcus Fredriksson (90 cm)
  2. Gustav Fuchs (89 cm)
  3. Anders Hesselgren (86 cm)

Juniorer:

  1. Noah Engelbrecht (72 cm)
  2. Zubayr Muric (63 cm)
  3. Andreas Lundberg (61 cm)

Lag: Erik och Anders Hesselgren (86 cm)

Längsta fisk: Simon Hörnlund med en gädda på 61 centimeter.

Kategorier: Fiske, Fiske i Göteborg, Tävlingsfiske, Region, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv