Västernorrlands vattenliv levererade när Sportfiskarna hälsade på

pedagogJodå – visst nappade det för pedagogerna som deltog på MEFIS i Örnsköldsvik, där Sportfiskarna var en av arrangörerna. Foto: Ricky Hermans.
 

Sportfiske och vattenliv är två glödheta företeelser i Västernorrland. Sportfiskarna fick äran att kroka arm med både små och stora entusiaster under några dagar.


Sportfiskarna (Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund) har inget enskilt kontor i just Västernorrland, men vi genomför både flera projekt i länet samt att vi samarbetar med lokala aktörer.

Sportfiskarna Ricky Hermans fick känna på det stora intresset när vi bjöd in till det populära konceptet Skolbäcken i Anundsjö, som vi genomförde tillsammans med Länsstyrelsen Härnösand inom ramen för projektet Ecostream for LIFE.

Och just vid Anundsjöskolan gjordes det spännande upptäckter.
–      Vi startade dagen med att studera bottenfaunan i hopp om att hitta några insekter, därefter anslöt Länsstyrelsen med elfiskeutrustning för att ta reda på om det lever några fiskar i bäcken. Vi frågade eleverna och många av eleverna trodde att skolgården skrämmer iväg alla fiskar. Resultatet visade att flertalet öringar har Rudtjärnsbäcken som barnkammare av olika åldrar då vi hittade både årsyngel och flerårig smolt, rapporterar Ricky Hermans.

elfiskeLänsstyrelsens personal hittade bland annat öring under elfisket i Rudtjärnsbäcken. Foto: Ricky Hermans


Förutom Skolbäcken bjöd Sportfiskarna tillsammans med Naturskoleföreningen och Naturskyddsföreningen in till två utbildningsdagar inom projektet MEFIS (Mer friluftsliv i skolan), denna gång i Örnsköldsvik. På plats fanns pedagoger från många delar av Västernorrland för att lära sig mer om fiske och friluftsliv i skolan, under Sportfiskarnas ledning. Även det blev lyckade och uppskattade arrangemang.

– Vi höll till vid Höglandssjön norr om Örnsköldsvik där pedagogerna fick kunskaper hur vi inkludera mer friluftsliv i skolan i form av fiske, användning av närmiljön på roligt sätt och pedagogiskt sätt, samt hur vi skapar intresse för att vitsat ute i naturen.
 

skolback
Skolbäcken är en mycket uppskattad aktivitet, där eleverna får lära sig mer om vattenliv.


Ricky Hermans hann även med ett besök hos den synnerligen aktiva sportfiskeklubben SFK Storfiskaren i Örnsköldsvik. Här frodas verkligen fiskeintresset bland unga och gamla, och ordförande Bosse Edman berättade om klubbens historia och föreslog att vi skulle anordna fiskeaktiviteter tillsammans i framtiden.

Ricky Hermans blev imponerad över SFK Storfiskarens verksamhet:
–      Det blev en inspirerande träff kan man säga. Att vara fiskeintresserad ungdom i Örnsköldsvik är en förmån som ungdomarna bör ta vara på. Jag önskar att det funnits fler lika engagerade och driva klubbar på flera platser i landet. Tack till SKF Storfiskarna för det ni gör.

Är er skola också intresserad av skolbäcken? Kontakta isåfall Ricky.hermans@sportfiskarna.se för mer information. 
 

BosseBosse Edman är ordförande i SFK Storfiskaren.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Ungdom, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv