Första SM i Streetfiske avgjort i Göteborg

SM I STREETFISKE 2023

Första SM i Streetfiske är avgjort i Göteborg Söndagen 10 September, med över 50 tävlande fördelat i 5 klasser.

Den relativt nybildade fiskeklubben SFK Westrogothia. arrangerade tävlingen med bravur med det nya regelverket som Sportfiskarnas tävlingskommitté tagit fram med de riktlinjer som internationella VM tävlingar har. Nya regelverket skiljer sen en del från andra streetfiske tävlingar som tidigare körts ute i landet. Nya regelverket ligger till grund för kommande DM och SM tävlingar. 

Tävlingsformen streetfiske är en mycket populär tävlingsgren och vi har märkt av en betydlig yngre grupp tävlingsfiskare på streetfisket än mer traditonella grenar som pimpel och mete. Enkelheten med streetfiske ofta inne i städerna lockar om sagt, dagens tävling ägde rum i ett lite mulet och disigt Göteborg som dagen före hade förärats av sensommar väder. Skulle det påverka fisket, ja trodde arrangören och satte ett minimått på 15cm.

fotografMatildaTörnq...
Foto: Matilda Törnquist

Efter utdelande av kepsar, armbindel och mätbrädor, så fick samtliga tävlande bege sig till sin tävlingsplats. I Streetfiske får du röra dig med cykel, sparkcykel och lokaltrafik. Ej taxi eller bil, de över 50 tävlande spred ut sig längs med Göteborgs kanal samt del av Göta älv.

Tävlingen pågick mellan 10.00-14.00 och det var många nyfikna som stannade upp och frågade om tävlingen även Göteborgsposten gjorde ett reportage.

Undertecknad Calle Andersson samt förbundets representant Michael Molander gick 2 varv runt tävlingsområdet för att uppleva spänningen live och se om några var villiga att berätta lite om sin upplevelse. De 20 tal personerna som var närmast startområdet hade haft en tuff start utan några abborrar, däremot hade flertal gäddor varit på hugget.

Efter en timmas promenad så träffar vi Andreas Mattson och Emin Lager två kollegor från fiskebutiken Tajtlajn, de berättar båda två att dom ligger bra till, då de redan fått 4 godkända abborrar på pappret. Verkar lovande sa dom nöjt och Emin Lager ledde då med 1cm. Dagens fiskemetod var enligt Andreas paternoster tackel.

Med timman kvar sprang vi på några som fått igång fisket, vi hörde tävlande som ropade 2cm kvar till medalj och andra peppande ord.

Vid tävlingens slut så kunde vi kora 4 nya svenska mästare:
Andreas Mattson,Herr.
Irina Leka, Dam.
Axel Larsson Junior Herr 15-18år.
Hafsah Muric, Junior Dam 15-18år.

allavinnarna4klasser...
På Bild: Sveriges första guldmedaljörer i Streetfiske , Axel Larsson Andreas Mattson, Hafsah Muric, Irina Leka   Foto: Calle Andersson

Andreas Mattson hade den totalt högsta vikten detta SM, Vi säger grattis till Andreas med en total på 145cm på 5 längsta abborrarna. Varav längsta på 33cm.
Oerhört jämnt i toppen, då även tvåan Emin Lager hade 145cm men kortare toppfisk 32cm.
Även 3an i herrklassen Harald Olivegren var nära att knipa segern men slutade på 144cm.

Axel Larsson, junior på bild nedan till vänster, kom som en kanon senare delen av tävlingen och var nära att ta hem totalsegern men slutade på 145cm, 1cm från totalsegern men bärgade junior guldet i fin stil. En kul detalj kring Axel Larssons fina forcering i slutet är att han fick låna ett längre spö av just Andreas Mattson totalsegraren. Även Axel jobbar på samma fiske butik som tidigare nämnts faktum att 4 av 6 totalt bäst placerade jobbar på samma fiske butik.

topp3totaltpåSMstree...
På bild från vänster. Axel Larsson, Andreas Mattsson, Emin Lager. Fotograf: Calle Andersson

Innan start berättade Sportfiskarna för samtliga tävlande att de sex bästa totalt i tävlingen kommer bilda sveriges första landslag inför kommande VM i Streetfiske som 2024 går i Frankrike. Då tävlar man i två manna lag enligt ett gällande internationellt vm regelverk.

NyalandslagetSMstree...På bild: Nya svenska landslaget i streetfiske som får chansen att åka och tävla i Frankrike 2024.  Foto: Calle Andersson
 
Resultat: Här:

En kortare frågestund efter prisutdelningen med de tävlande gav följande insyn, fisken var inte riktigt på hugget och var inte inne i kanalerna i större utsträckning. Andreas Matsson totalsegraren berättade att han inte fiskat i centrala Göteborg på säkert 20 år medans juniorer Axel Larsson fiskar frekvent på tävlingsområdet.

Andreas seger recept var "kasta långt ut", all fisk han fångade kom på droppet längst ut i kasten. Man undrar nu bara hur segertårtan smakade på tajtlajn´s fiskebutik då 4 av de 6 tävlande i nya landslaget kommer från samma butik.


/ Calle Andersson

Kategorier: Fiske i Göteborg, Tävlingsfiske, Nyheter förstasidan, Fiske i Stockholm, Fiske i Värmland, Fiske i Malmö, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv